Στα Κολλητά φαράγγια

Τα "Κολλητά Φαράγγια" είναι 2 γνωστά και πολύ όμορφα φαράγγια στην Κρήτη, 22 km περίπου νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο. Το πρώτο φαράγγι (του Βελονάδο ή Μουντριανό), που βρίσκεται στα δυτικά, ξεκινάει από το χωριό Μούντρος (350 m) και καταλήγει στο χωριό Βελονάδο. Το δεύτερο φαράγγι (του Κάτω Πόρου ή Κολλητά), που βρίσκεται στα ανατολικά, ξεκινάει από το χωριό Βιλανδρέδο και καταλήγει στον Κάτω Πόρο της Αργυρούπολης. Την εκδρομή, συνολικού μήκους 10 km περίπου, διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου για την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015. Η όλη πορεία είναι κυκλική, κάτι που βολεύει πολύ στην οργάνωση της εκδρομής.

Το χωριό Μούντρος βρίσκεται σε υψόμετρο 350 m και έχει λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011. Στο Μούντρο αξίζει να περιπλανηθεί κανείς στα παλιά του σοκάκια και να θαυμάσει τα παλιά κτίσματα από την εποχή των Βενετών (δικαστήρια, φυλακή, σπίτια ευγενών), αλλά και τις πολλές εκκλησίες όπως του Αγίου Κωνσταντίνου, των Αγίων Αναργύρων (11ος αιώνας) και του Αγίου Νικολάου.

Από το Μούντρο ξεκινάει το πρώτο φαράγγι το οποίο καταλήγει στο χωριό Βελονάδο και είναι μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 στην Κρήτη. Κατά μήκος του φαραγγιού (το οποίο έχει νερό τους χειμερινούς μήνες) θα δει κανείς πανύψηλα πλατάνια και πολλές βάθρες και λιμνούλες. Η πορεία μέσα στο Μουντριανό φαράγγι μέχρι το Βελονάδο είναι περίπου 2 ώρες.

Φαράγγι Μούντρου (φωτ.: www.rethymnohotels.gr) | www.lightgear.gr Φαράγγι Μούντρου (φωτ.: www.rethymnohotels.gr) | www.lightgear.gr

Από το Βελονάδο, με κατεύθυνση δυτικά σε ασφάλτινο δρόμο υπάρχει το χωριό Βιλανδρέδο και η είσοδος του φαραγγιού Κολλητά. Το φαράγγι Κολλητά είναι πιο εντυπωσιακό από το Μουντριανό καθώς είναι γεμάτο με τεράστια πλατάνια και επιβλητικά βράχια στις πλαγιές του.
Λίγο πριν το τέλος του φαραγγιού υπάρχει η όμορφη τοποθεσία των Πέντε Παρθένων, με το ομώνυμο εκκλησάκι και πηγές με τρεχούμενο νερό, ιδανικά για να ξαποστάσει κανείς από την πεζοπορία. Η πορεία στο φαράγγι Κολλητά υπολογίζεται να διαρκέσει 3 ώρες περίπου μέχρι την Αργυρούπολη με τους όμορφους καταρράκτες της.

Ώρες πορείας: 5Βαθμός Δυσκολίας: 1

Απαραίτητος εξοπλισμός
Σε όλες τις πεζοπορίες πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι με ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό, αδιάβροχο, μια ή περισσότερες αλλαξιές με ρούχα, νερό, σνακ, χάρτη και πυξίδα, φακό, κ.α. Θυμηθείτε επίσης να προστατέψετε τον ηλεκτρονικό σας εξοπλισμό και το χάρτη σας σε αδιάβροχες θήκες σε περίπτωση βροχής αλλά και λόγω της συνεχούς πεζοπορίας μέσα στα φαράγγια όπου το χειμώνα μπορεί να υπάρχει πολύ νερό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδρομή, τον τόπο και την ώρα της συγκέντρωσης αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό παρακαλούμε απευθυνθείτε στον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές στο πρόγραμμα, την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε διοργανωτές σύλλογοι.

Αφήστε Σχόλιο