Συμβουλές για ασφαλή ορειβασία - Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Επειδή το καλοκαίρι συνηθίζουμε να ανεβαίνουμε 2-3 κατσάβραχα παραπάνω, καλό είναι να έχουμε το νου μας σε μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλούς πεζοπορίας και ορειβασίας. Ένα μονοπάτι μπορεί να αποβεί επικίνδυνο, αν δεν έχουμε τον σωστό εξοπλισμό μαζί μας είτε αυτό είναι ρουχισμός, είτε νερό είτε κάτι άλλο. Εμπλουτίσαμε τις συμβουλές για ασφαλή ορειβασία που δημοσίευσε πριν λίγες βδομάδες η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και σας τις παρουσιάζουμε.

1. Φροντίστε καλά την ένδυση και την υπόδησή σας. Ένα καλό ζευγάρι ορειβατικά παπούτσια και ρούχα ανάλογα των καιρικών συνθηκών είναι απαραίτητα. Ακόμα και τα σανδάλια, πρέπει να είναι ειδικά σανδάλια πεζοπορίας που συγκρατούν καλά το πόδι όταν το έδαφος έχει κλίση.

2. Σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικά αν ακολουθήσετε κάποια επικίνδυνη διαδρομή είναι απαραίτητο και το κράνος. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΟΔ, οι περισσότερες κακώσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες είναι στο κεφάλι.

3. Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες την ημέρα της εκδρομής σας. Ρωτήστε και τους ντόπιους που γνωρίζουν την περιοχή τι καιρό προβλέπουν εκείνες τις ημέρες και αν η διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσετε είναι προσβάσιμη.

4. Φροντίστε να ενημερώσετε τους υπεύθυνους των ορειβατικών καταφυγίων για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε και συμβουλευτείτε τους για την κατάσταση του μονοπατιού που θα ακολουθήσετε, αλλά και τις καιρικές συνθήκες σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

5. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας, ειδικά μέσα στο κατακαλόκαιρο που η ζέστη και ο ήλιος προκαλούν ταχεία αφυδάτωση και εξάντληση.

6. Φροντίστε να έχετε μια στοιχειώδη καλή φυσική κατάσταση που να ανταποκρίνεται στην διαδρομή που θέλετε να ακολουθήσετε.

7. Είναι προτιμότερο να κάνετε μια ανάβαση με κάποιον ορειβατικό σύλλογο ή αντίστοιχη έμπειρη ομάδα, καθώς σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

8. Πριν ξεκινήσετε ορειβασία, καλό είναι να έχετε παρακολουθήσει κάποια σχετικά μαθήματα.

9. Όσοι διαθέτετε ασύρματο, μπορείτε να καλέσετε σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης στη συχνότητα της ΕΟΔ, που είναι 146.500 MHz.

Καλό καλοκαίρι με καλές και ασφαλείς πεζοπορίες!

Αφήστε Σχόλιο