Σύστημα προσανατολισμού 1-2-3

Ο καλύτερος τρόπος προσανατολισμού με μια πυξίδα και ένα χάρτη είναι το σύστημα 1-2-3 που εμπνεύστηκε αρχικά η εταιρία Silva. Το σύστημα 1-2-3 χρησιμοποιείται πλέον σε όλο τον κόσμο από εκδρομείς, προσκόπους, οδηγούς, στρατιωτικούς κ.λπ.

Για να εφαρμόσετε το σύστημα 1-2-3 πρέπει να έχετε μια πυξίδα, ένα χάρτη και να έχετε αποφασίσει σε ποιό σημείο θέλετε να πάτε. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε σε ποιό σημείο βρίσκεστε. Το σύστημα 1-2-3 θα σας δείξει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε για να φτάσετε στον προορισμό σας. Στο παρακάτω σχέδιο η επιθυμητή διαδρομή είναι από το σημείο Α στο σημείο Β και εσείς βρίσκεστε στο σημείο Α.

Σύστημα προσανατολισμού 1-2-3 | www.lightgear.gr Σύστημα προσανατολισμού 1-2-3 της Silva | www.lightgear.gr

1. Αρχικά τοποθετήστε την πυξίδα στο χάρτη με την ακμή της πυξίδας κατά μήκος της διαδρομής ΑΒ. Το βέλος που βρίσκεται πάνω στη διαφανή βάση της πυξίδας πρέπει να δείχνει προς την κατεύθυνση της διαδρομής, δηλαδή να δείχνει προς το Β.

2. Περιστρέψτε το κυκλικό εξάρτημα της πυξίδας (ανεμολόγιο) μέχρι το Ν (βορράς) να ευθυγραμμιστεί με τον βορρά στο χάρτη. Οι γραμμές στο ανεμολόγιο είναι τώρα παράλληλες με τους μεσημβρινούς του χάρτη, δηλαδή με τις γραμμές που είναι παράλληλες στη διεύθυνση βορράς-νότος.

3. Μπορείτε τώρα να απομακρύνετε το χάρτη κάτω από την πυξίδα. Κρατήστε την πυξίδα στο χέρι σας και γυρίστε το σώμα σας μέχρι η βελόνα της πυξίδας να συμπέσει με την ένδειξη βορρά του ανεμολογίου. Τώρα το βέλος που βρίσκεται πάνω στη διαφανή βάση της πυξίδας δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε.

Καλή πεζοπορία!

Αφήστε Σχόλιο