-
-
Εξοπλισμός
-
-
Εξοπλισμός
-
-
Εκδρομές
-
-
Εκδρομές
-
-
Σακίδια - Τσάντες
-
-
Σακίδια - Τσάντες
-
- Ρουχισμός
-
Ρουχισμός
-
- Προσφορές
- Brands
- Άρθρα
Eλαφριά είδη για τις εκδρομές σας
Σύνδεση/Εγγραφήkeyboard_arrow_right

Εθν. Αντιστάσεως 139,
Άγιος Δημήτριος, 17236

+30 215 5018408
info@lightgear.gr

Δε - Τρ - Τε - Πα: 9:00 - 17:00,
Πε: 9:00 - 20:00

OUR BLOG
Τα πλεονεκτήματα της κολύμβησης σε κρύο νερό
Δημοσιεύτηκε στις: 07/03/2023Ίσως πρέπει να ξεφύγουμε από τον όρο "χειμερινή κολύμβηση" γιατί είναι πραγματικά αποτρεπτικός. Μήπως να τη λέμε καλύτερα "κολύμβηση σε λίγο πιο κρύο νερό από αυτό που συνηθίζουμε το καλοκαίρι"; Ίσως έτσι ακούγεται λιγότερο φοβιστική! Τα οφέλη της κολύμβησης σε κρύο νερό είναι πολλά, η Ελλάδα έχει παντού θάλασσα και είναι κρίμα μια τέτοια ευκαιρία να πηγαίνει χαμένη.
1. Πότε θεωρείται "κρύο" το νερό;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν το νερό είναι 10°C πιο δροσερό από τη θερμοκρασία του αέρα, αυτό που θα ακούσετε είναι ότι το νερό είναι «κρύο». Το κρύο νερό ορίζεται ως νερό μεταξύ 5-9°C από τη Διεθνή Ένωση Χειμερινής Κολύμβησης (IWSA), ενώ ο ορισμός του παγωμένου νερού είναι από -2°C έως +2°C.
2. Πλεονεκτήματα κολύμβησης σε κρύο νερό
Μια βουτιά ή ένα ντους σε κρύο νερό είναι αρκετό για το σώμα να απελευθερώσει ενδορφίνες, κοινώς γνωστές ως "ορμόνες της ευτυχίας". Αυτές οι ενδορφίνες όχι μόνο παρέχουν ψυχική ευεξία αλλά λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα που μπορούν να διαρκέσουν έως και τέσσερις ώρες.
Η χειμερινή κολύμβηση είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα λιγότερο ευαίσθητα στις ασθένειες με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, ενισχύει τη μυϊκή δύναμη, βελτιώνει τη στάση του σώματος, αυξάνοντας την αντοχή και την ευελιξία του. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματικές ασθένειες, πόνους μέσης, προβλήματα σπονδυλικής στήλης κλπ πολύ συχνά βρίσκουν ανακούφιση στο χειμερινό κολύμπι. Ας δούμε πιο αναλυτικά, τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα:
-
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Οι επιδράσεις του κρύου νερού στο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν μελετηθεί ευρέως. Το κρύο νερό βοηθά στην ενίσχυση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων επειδή το σώμα αναγκάζεται να αντιδράσει στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα σας γίνεται καλύτερο στην ενεργοποίηση των φυσικών αμυντικών του μηχανισμών (έναντι ιών κλπ).
-
Είναι φυσικά διεγερτικό
Το κολύμπι σε κρύο νερό όπως γράψαμε και παραπάνω ενεργοποιεί τις ενδορφίνες. Οι χημικές αυτές ενώσεις παράγονται στο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια φυσικών δραστηριοτήτων και δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας. Η συχνή επανάληψη τέτοιων δραστηριοτήτων συμβάλει στην καλύτερη ψυχολογία και διάθεση και μπορεί να βοηθήσει ακόμα και σε περιπτώσεις κατάθλιψης.
-
Βελτιώνει το κυκλοφορικό
Η κολύμβηση σε κρύο νερό βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση των αγγείων μας και στην ταχύτερη κυκλοφορία του αίματος, καθώς προωθεί γρήγορα το αίμα στην επιδερμίδα για την βοηθήσει να ζεσταθεί. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στο κρύο νερό βοηθάει το κυκλοφορικό και το σώμα σιγά σιγά προσαρμόζεται και δεν κρυώνει πλέον εύκολα.
-
Αυξάνει τη λίμπιντο
Το κρύο νερό παραδοσιακά θεωρείται ότι καταστέλλει τη σεξουαλική διάθεση. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο, καθώς ενισχύεται η παραγωγή οιστρογόνων και τεστοστερόνης, που ανεβάζουν τη λίμπιντο. Τα οφέλη της αυξημένης λίμπιντο περιλαμβάνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, υψηλότερη αυτοεκτίμηση και βελτιωμένη διάθεση.
-
Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Η καρδιά πρέπει να λειτουργήσει ταχύτερα σε κρύο νερό και το σώμα πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για να κρατήσει τα πάντα ζεστά. Ταυτόχρονα καταναλώνει τις θερμίδες που απαιτούνται για να κινηθείτε μέσα στο νερό. Πολύ περισσότερες θερμίδες καίγονται κατά τη διάρκεια της κολύμβησης σε κρύο νερό από αυτές που καίγονται όταν κολυμπάτε το καλοκαίρι.
3. Πως να ξεκινήσετε την κολύμβηση σε κρύο νερό
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε και να απολαύσετε την κολύμβηση σε κρύο νερό είναι να την σχεδιάσετε σωστά.
- Προσπαθήστε να μην διακόψετε τα μπάνια σας με το που τελειώνουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Με 2-3 βουτιές το μήνα το φθινόπωρο, το κρύο νερό θα σας γίνει συνήθεια και θα γίνετε χειμερινοί κολυμβητές χωρίς να το καταλάβετε!
- Κάντε λίγο ζέσταμα πριν μπείτε στη θάλασσα: λίγο τρέξιμο κατά μήκος της ακτής και μερικές διατάσεις είναι αρκετές για να ξεκινήσει η καρδιά σας να λειτουργεί πιο γρήγορα. Μπείτε στο νερό σιγά σιγά και βρέξτε το κεφάλι και το σβέρκο σας για να συνηθίσετε.
- Μαζί με την πετσέτα σας που θα ζεστάνει μόλις βγείτε, φροντίστε να έχετε και ένα θερμός με ζεστό τσάι μαζί σας. Δεν υπάρχει πιο απολαυστική γουλιά: θα σας ζεστάνει και θα σας προσφέρει ένα απίθανο αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας!
- Πιείτε αρκετό νερό πριν μπείτε στη θάλασσα. Η ενυδάτωση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν κράμπες λόγω του κρύου νερού.
- Αξιοποιήστε τις εγκαταστάσεις των οργανωμένων πλαζ το χειμώνα που συνήθως δεν πατάει κανείς. Η θάλασσα σε αυτές τις πλαζ είναι συνήθως πιο ήρεμη με πιο ομαλό βυθό και εύκολη πρόσβαση.
- Μην ξεχάσετε να βάλετε αντιηλιακό ή να στήσετε μια ομπρέλα ή μια τέντα παραλίας! Ο ήλιος καίει και το χειμώνα (παρόλο που είναι λίγο πιο αδύναμος) και η επιδερμίδα σας χρειάζεται προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του.
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε και να απολαύσετε την κολύμβηση σε κρύο νερό είναι να την σχεδιάσετε σωστά. Οι βασικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε πριν ξεκινήσετε είναι:
- Που θα πάτε για κολύμβηση, πότε και με ποιόν. Προτιμήστε να είναι μια ηλιόλουστη μέρα κι ας έχει κρύο! Ο Matty Davenport συστήνει να υπάρχει πάντα κάποιος μαζί σας όταν η θερμοκρασία του νερού είναι κάτω από 16°C, ενώ δεν το συζητά όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 12°C
- Πόσο χρόνο θα μείνετε στο νερό, πόσο βαθιά θα πάτε και πόσο μακριά θα κολυμπήσετε.
- Θα έχετε έτοιμα τα ρούχα και την πετσέτα σας όταν βγείτε από το νερό;
- Εάν κάτι δεν πάει καλά, έχετε σκεφτεί πως θα λάβετε βοήθεια, τι εξοπλισμό πρέπει να έχετε και ποιον θα ενημερώσετε;
Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να είναι μια συναρπαστική και αναζωογονητική εμπειρία που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ενώ στην αρχή μπορεί να φαίνεται τρομακτικό να μπείτε στο κρύο νερό κατά τους χειμερινούς μήνες, αν ακολουθήσετε τις συμβουλές που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοηθήσει να το επιχειρήσετε. Σκεφτείτε ότι σε μια χώρα που έχουμε παντού θάλασσα είναι κρίμα να την επισκεπτόμαστε μόνο 3 μήνες το καλοκαίρι. Γιατί να μην απολαμβάνουμε τα οφέλη και την ομορφιά της θάλασσας πιο συχνά;
Λοιπόν, τι περιμένετε;
Αφήστε Σχόλιο