
OUR BLOG
Τι είναι η προστασία RFID;
Δημοσιεύτηκε στις: 08/06/2017Με την αυξανόμενη χρήση των πιστωτικών καρτών, δεν θα αργήσετε να ακούσετε (αν δεν έχετε ακούσει ήδη) για την προστασία RFID που προσφέρουν κάποια προϊόντα. Η προστασία αυτή προστατεύει τις πιστωτικές σας κάρτες από επίδοξους χάκερς που μπορεί να υποκλέψουν τα ευαίσθητα δεδομένα της κάρτας και να πραγματοποιήσουν ανέπαφες συναλλαγές με την κάρτα σας χωρίς να το καταλάβετε.
Η τεχνολογία RFID δεν είναι κάτι καινούριο, υπάρχει ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες. Επειδή όμως η χρήση των πιστωτικών καρτών αυξάνεται συνεχώς, καλό είναι να γνωρίζετε πως μπορείτε να προστατέψετε τις κάρτες σας.
1. Τι σημαίνει "RFID προστασία";
Η συντομογραφία RFID προέρχεται από την αγγλική φράση Radio Frequency Identification. Ουσιαστικά πρόκειται για μικρά ηλεκτρονικά κυκλώματα, συχνά στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, τα οποία φέρουν κάποιου είδους ψηφιακή πληροφορία και χρησιμοποιούνται για κάποιου είδους αναγνώριση. Δηλαδή ένα συγκεκριμένο κύκλωμα επικοινωνεί με κάποιον δέκτη και δίνει πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή μια συγκεκριμένη ενέργεια.
Για παράδειγμα, RFID τσιπάκια τοποθετούνται μέσα στα βιβλία για να αποτρέπονται οι κλοπές σε βιβλιοπωλεία (αν δεν απενεργοποιηθεί το τσιπάκι, τότε αυτό ενεργοποιεί το συναγερμό κατά την έξοδο από το κατάστημα). Σε κατοικίδια ζώα επίσης, είναι υποχρεωτικό πλέον να εμφυτεύονται τσιπάκια τα οποία φέρουν έναν μοναδικό 15ψήφιο αριθμό για την αναγνώριση του ζώου. Τα e-pass της Αττικής Οδού φέρουν και αυτά ένα μικρό τσιπάκι το οποίο "χτυπάει" κάθε φορά που περνάτε τα διόδια. Οι εφαρμογές στην καθημερινότητά μας είναι πραγματικά άπειρες.
Όλα αυτά είναι μικρά κυκλώματα (τσιπάκια) που φέρουν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες, ανάλογα με την περίπτωση στην οποία χρησιμοποιούνται. Αντίστοιχο τσιπάκι RFID υπάρχει και σε πολλές πιστωτικές κάρτες. Το τσιπάκι αυτό μπορεί να επικοινωνήσει ανέπαφα και να χρεώσει την κάρτα σας κατά την αγορά σας σε ένα κατάστημα. Η όλη επικοινωνία γίνεται με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Υπάρχουν αρκετά προϊόντα στην αγορά που μπλοκάρουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα για να μη μπορούν να επικοινωνήσουν με το τσιπάκι της πιστωτικής κάρτας. Από θήκες και πορτοφόλια μέχρι αντικλεπτικά σακίδια, η πληθώρα αυτών των προϊόντων είναι πραγματικά τεράστια.
2. Χρειάζεται να ανησυχώ;
Οι πιθανότητες να υποκλέψει κάποιος την πιστωτική σας κάρτα σε ένα αεροδρόμιο, έξω από ένα πολυκατάστημα ή στο μετρό είναι σχετικά μικρές. Όμως είναι δυνατό να γίνει μια ανέπαφη συναλλαγή χωρίς να το καταλάβετε: αν περάσει κάποιος δίπλα σας και κοντά στην κάρτα σας με ένα ειδικό μηχάνημα POS, υπάρχει πιθανότητα να καταφέρει να σας υποκλέψει έως και 50€ (που είναι και το μέγιστο ποσό για το οποίο δεν χρειάζεται να βάλετε το PIN σας).
Οι πιθανότητες είναι φυσικά μικρές. Αν όμως προτιμάτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ταξιδεύετε συνέχεια στο εξωτερικό και δεν θέλετε να σας απασχολούν ακόμα και οι πολύ μικρές αυτές πιθανότητες υποκλοπής, τότε ίσως χρειάζεστε ένα πορτοφόλι ή ένα σακίδιο με προστασία RFID.
3. Συνήθεις Ερωτήσεις
1. Από τι υλικό είναι κατασκυασμένα τα τσιπάκια RFID;
Τα κυκλώματα RFID είναι συνήθως κατασκευασμένα από αλουμίνιο και καμιά φορά από χαλκό. Προτιμάται το αλουμίνιο λόγω χαμηλότερου κόστους και βάρους (ο χαλκός είναι περίπου 4 φορές ακριβότερος από το αλουμίνιο).
2. Μπορεί ένας ισχυρός μαγνήτης να καταστρέψει την προστασία RFID;
Όχι, τα τσιπάκια RFID εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία δεν επηρεάζονται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται από τους μαγνήτες.
3. Τα πορτοφόλια RFID λειτουργούν αν βραχούν;
Ναι, τα πορτοφόλια RFID συνεχίζουν να προστατεύουν τις κάρτες σας ακόμα και αν βραχούν. Αυτό που μπλοκάρει το σήμα είναι συνήθως ένα λεπτό μεταλλικό φύλλο μέσα στο πορτοφόλι.
Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.
Αφήστε Σχόλιο