Χειμερινές βόλτες παρέα με τις κουμαριές

Όσοι δεν έχετε δοκιμάσει κούμαρα το χειμώνα σε μια βόλτα στο βουνό, σημειώστε να δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία. Η κουμαριά είναι θάμνος που συναντάται συχνά και σίγουρα την έχετε προσπεράσει κάποια στιγμή χωρίς να την προσέξετε. Έχει πολύ νόστιμο καρπό όταν αυτός έχει ωριμάσει και είναι κόκκινος. Επειδή γεωπόνοι δεν είμαστε, αντιγράφουμε παρακάτω μερικές πληροφορίες που μαζέψαμε στο διαδίκτυο.

Η κουμαριά είναι μεσογειακό φυτό, διαδεδομένο σε πολλές τις χώρες της Μεσογείου. Ευδοκιμεί σε όλη την Ελλάδα συνήθως σε ορεινά μέρη μέχρι 1.000 m υψόμετρο. Πολύ συχνά θα την δείτε στην άκρη των ορεινών δρόμων, συνήθως σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές.

Επειδή θεωρείται άριστο καλλωπιστικό φυτό έχει μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο. (Αμερική, Αυστραλία κ.λπ.). Είναι αειθαλές φυτό και επομένως κρατάει το φύλλωμά της όλο το χρόνο. Στη χώρα μας είναι συνήθως θάμνος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 m, ενώ σε άλλες χώρες που ευδοκιμεί περισσότερο μπορεί να φτάσει και τα 10 m ύψος.

Κουμαριά | www.lightgear.gr Κουμαριά | www.lightgear.gr

Ο καρπός της κουμαριάς είναι μια σαρκώδης ρόγα, μεγέθους περίπου 2 cm, ο οποίος, πριν ωριμάσει είναι κίτρινος και σιγά σιγά με την ωρίμανση μετατρέπεται σε κατακόκκινος. Ο κάθε καρπός περιέχει αρκετή ποσότητα σπόρων στο εσωτερικό τους.

Οι πεντανόστιμοι καρποί της κουμαριάς σε διάφορα στάδια ωρίμανσης | www.lightgear.gr Οι πεντανόστιμοι καρποί της κουμαριάς σε διάφορα στάδια ωρίμανσης | www.lightgear.gr

Η σαρκώδης υφή του καρπού της κουμαριάς σε συνδυασμό με την ύπαρξη σπόρων στο εσωτερικό του καρπού είναι λίγο δύσκολος συνδυασμός που δεν αρέσει σε αρκετό κόσμο. O Πλίνιος έγραφε "unum tanto edo", δηλαδή ένα και φτάνει (το διαβάσαμε στο βιβλίο "Πάρνηθα: 18 διαδρομές για να ανακαλύψεις το βουνό"). Πολλοί όμως συμφωνούν ότι η γεύση του καρπού είναι πάρα πολύ καλή, όταν ο καρπός είναι ώριμος. Αν ο καρπός είναι ακόμα κίτρινος ή πάρα πολύ κόκκινος, η γεύση δεν είναι ευχάριστη.

Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας φτιάχνεται εξαιρετικό τσίπουρο ενώ τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές αρχίζουν πάλι να το φτιάχνουν λικέρ αλλά και κονιάκ, καθώς και γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδα.

Σε μια εκδρομή στο βουνό, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για κουμαριές στην άκρη του μονοπατιού σας. Αν δεν έχετε δοκιμάσει, αξίζει να το κάνετε και να μας πείτε τη γνώμη σας στα σχόλια παρακάτω. 

Αφήστε Σχόλιο