Άποψη από τον Εθν. Δρυμό Β. Πίνδου | lightgear.gr (φώτο: mapio.net)

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας (ΕΟΣ Άρτας) προγραμματίζει ανάβαση στην κορυφή Αημηνάδια (υψ. 1655 m). Πρόκειται για μια πεζοπορία σε ένα από τα πιο όμορφα δασικά μέρη της Ελλάδας, όπου τα άφθονα νερά, η αιωνόβια βλάστηση, η άγρια πανίδα και οι απότομες κορυφογραμμές και γκρεμοί πραγματικά κόβουν την ανάσα ακόμα και σε έμπειρους πεζοπόρους. Ο καλός εξοπλισμός πεζοπορίας όπως για παράδειγμα αδιάβροχα παπούτσια και ο σωστός ρουχισμός με ισοθερμικά-fleece-baselayer είναι απαραίτητα για να απολαύσετε μια πεζοπορία σε αυτό το απαιτητικό πεδίο.

Η γεωλογία της περιοχής χαρακτηρίζεται από ένα τοπίο πολύ εντυπωσιακό, όπου εναλλάσσονται βραχώδεις απόκρημνες βουνοκορφές με βαθιές χαράδρες και παγωμένα ρυάκια και ποτάμια σε δασωμένες πλαγιές που μπορεί να φτάνουν έως και τις κορυφές των βουνών. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε λάτρεις του trekking που αρέσκονται σε μεγάλες, πολυήμερες διασχίσεις οροσειρών.

Τα τοπία της περιοχής αυτής είναι πραγματικά μοναδικά στην Ελλάδα. Στη βάση της Τύμφης (υψ. 2497 m, κορυφή: Γκαμήλα) υπάρχει το περίφημο φαράγγι του Βίκου, ίσως το πιο γνωστό φαράγγι της Ελλάδας μαζί με αυτό της Σαμαριάς στην Κρήτη. Εντυπωσιακά και σχεδόν απόκοσμα είναι επίσης τα μεγάλα υποαλπικά οροπέδια (cirques) που συναντάει κανείς γύρω από τις κορυφές. Η Βάλια Κάλντα μαζί με το Αρκουδόρεμα και τις δίδυμες λίμνες της Φλέγκας είναι από τα γνωστά αξιοθέατα της περιοχής και τόποι ύψιστης βιολογικής και περιβαλλοντικής αξίας.

Πολύ ωραίες φωτογραφίες της περιοχής αλλά και περιγραφές της πεζοπορίας μπορείτε να δείτε επίσης στο ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ και στο site του Άγγελου Ορφανάκου.


Απαραίτητος εξοπλισμός εκδρομής

Σε ορεινές πεζοπορίες πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι με ορειβατικά μποτάκια, μπατόν πεζοπορίας, αντιανεμικό, αδιάβροχο, μια ή περισσότερες αλλαξιές με ρούχα, σίγουρα ένα baselayer ισοθερμικό, παγούρι με νερό, ένα σουγιαδάκι, σνακ, χάρτη και πυξίδα, φακό, σφυρίχτρα κ.α. Όλα αυτά θα πρέπει να τοποθετηθούν σωστά σε ένα σακίδιο ορειβασίας ώστε να σας επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο κατά την ανάβαση. Μην ξεχάσετε τα γυαλιά ηλίου και το αντηλιακό σας καθώς ο ήλιος είναι πολύ δυνατός και επιβλαβής για τα μάτια σας ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο.

Επίσης, λόγω χειμώνα και μεγάλης πιθανότητας βροχής έως και χιονιού την περίοδο αυτή, συστήνουμε να έχετε μέσα στο σακίδιό σας ένα μικρό αδιάβροχο σάκο ή αδιάβροχο σακουλάκι με τα ευαίσθητα που δεν πρέπει να βραχούν σε μια πιθανή βροχή (κινητό, φακό, λεφτά, ταυτότητα κλπ).

Ο καιρός είναι πολύ ευμετάβλητος στο βουνό επομένως όλα είναι πιθανά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον αρχηγό της εκδρομής για τον βέλτιστο outdoor εξοπλισμό που πρέπει να έχετε μαζί σας. Επίσης, αξίζει να δείτε την εφαρμογή wikiloc όπου μπορείτε να κατεβάσετε τη διαδρομή στο κινητό σας ή να δείτε πρόσφατα σχόλια για την κατάσταση των μονοπατιών.

Για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές στο πρόγραμμα, την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε διοργανωτές σύλλογοι.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Ορειβατικό Σύλλογο Άρτας (ΕΟΣ Άρτας) στο τηλέφωνο 26810 28030.