Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά σε όλη τη χώρα με έντονες χιονοπτώσεις και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας. Ο εξοπλισμός των εξορμήσεων έχει αλλάξει πλέον σε χειμερινό και χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία απέναντι στο κρύο και σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για τους φίλους πεζοπόρους και ορειβάτες που βρίσκονται στην Κρήτη, ο ΕΟΣ Χανίων έχει προγραμματίσει, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ανάβαση στην κορυφή Κουδούνι στα 1.860 m. Η εξόρμηση θα ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα και περιλαμβάνει διανυκτέρευση στο καταφύγιο Πρίνος του ΕΟΣ Ηρακλείου. Η κορυφή Κουδούνι ανήκει στην οροσειρά του Ψηλορείτη χωρίς όμως να είναι η ψηλότερη. Ο Ψηλορείτης έχει 5 κορυφές σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 2.000 m με ψηλότερη την κορυφή του Τίμιου Σταυρού στα 2.454 m.

Ο Ψηλορείτης είναι γνωστός ως το ψηλότερο βουνό της Κρήτης, αλλά και ένα από τα 10 ψηλότερα και εντυπωσιακότερα βουνά της Ελλάδας. Στα περισσότερα από αυτά, όταν ανέβει κανείς στην κορυφή, μπορεί να αγναντέψει τη θάλασσα κάπου στο βάθος. Ειδικά όμως στον Ψηλορείτη ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας είναι άκρως εντυπωσιακός. Ίσως για αυτό τον έχουν μνημονεύσει σε τόσα τραγούδια οι κρητικοί λυράρηδες! 

Καταφύγιο Πρίνος (φωτ. ΕΟΣ Ηρακλείου) | www.lightgear.gr

Καταφύγιο Πρίνος (φωτ. ΕΟΣ Ηρακλείου) | www.lightgear.gr

Το καταφύγιο Πρίνος βρίσκεται σε ύψος 1.100 m με όμορφη θέα πάνω από το χωριό Άνω Ασίτες , στις πλαγιές του Ψηλορείτη, κοντά στο Ηράκλειο. Η ανάβαση στο καταφύγιο ξεκινάει από τους Άνω Ασίτες και διαρκεί περίπου 2 ώρες. Το καταφύγιο λειτουργεί από το 1967, έχει δυναμικότητα 30 άτομα, διαθέτει την κλασική και διαχρονική θέρμανση με σόμπα, και υπόκειται στην ευθύνη του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Στις φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής συγκαταλέγονται επίσης το δάσος του Ρούβα και το οροπέδιο της Νίδας .

Βαθμός Δυσκολίας: 3

Απαραίτητος εξοπλισμός

Σε ορεινές πεζοπορίες πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι με ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό, αδιάβροχο, μια ή περισσότερες αλλαξιές με ρούχα, νερό, σνακ, χάρτη και πυξίδα, φακό, σφυρίχτρα κ.α. Μην ξεχάσετε τα γυαλιά ηλίου καθώς ο ήλιος είναι πολύ δυνατός και επιβλαβής για τα μάτια σας σε τέτοιο υψόμετρο.

Ο καιρός είναι πλέον αρκετά κρύος και σε τέτοιο υψόμετρο όλα είναι πιθανά. Συμβουλευτείτε τον αρχηγό της εκδρομής για τον εξοπλισμό που πρέπει να έχετε μαζί σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο και την ώρα της συγκέντρωσης αλλά και τις όποιες απορίες πάνω στην οργάνωση και προετοιμασία της εξόρμησης παρακαλούμε απευθυνθείτε στον  ΕΟΣ Χανίων.

Για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές στο πρόγραμμα, την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε διοργανωτές σύλλογοι.