Το διήμερο 20-21 Νοεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων (ΕΟΣ Χανίων) προγραμματίζει διήμερη ορειβατική εξόρμηση στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη, στο νομό Ηρακλείου. Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Κάτω Ασίτες (υψ. 450m) και ανηφορίζει προς το καταφύγιο Πρίνος που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 m. Το καταφύγιο Πρίνος, όπου θα γίνει η διανυκτέρευση, ανήκει στον ΕΟΣ Ηρακλείου και είναι σχεδιασμένο να φιλοξενήσει έως 30 άτομα. Την επόμενη μέρα οι διοργανωτές προγραμματίζουν ανάβαση στην κορυφή Γυριστή, από όπου έχει πανοραμική θέα προς όλη την γύρω περιοχή του νομού Ηρακλείου.

Στη συνέχεια η πεζοπορία θα συνεχιστεί προς το όμορφο δάσος του Ρούβα με τερματισμό στο χωριό Ζαρός.

Το δάσος του Ρούβα είναι ένα πανέμορφο δάσος του Ψηλορείτη με κύρια χαρακτηριστική χλωρίδα τους πρίνους ενώ από τους ενδιαφέροντες θαμώνες του δάσους είναι ο σπάνιος κρητικός αγριόγατος. Οι πρίνοι στο δάσος του Ρούβα είναι μεγάλης ηλικίας, καθώς η διάμετρος του κορμού τους σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 1 m και το ύψος τους έως τα 15 m.

Πανοραμική θέα από το καταφύγιο Πρίνος του ΕΟΣ Ηρακλείου (πηγή: ΕΟΣ Ηρακλείου) | lightgear.gr

Πανοραμική θέα από το καταφύγιο Πρίνος του ΕΟΣ Ηρακλείου (πηγή: ΕΟΣ Ηρακλείου) | lightgear.gr

Σημείο αναχώρησης: Γραφεία Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων - Τζανακάκη 90, Χανιά.

Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο.

Βαθμός Δυσκολίας: 3

 

Απαραίτητος εξοπλισμός εκδρομής

Σε ορεινές πεζοπορίες πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι με ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό, αδιάβροχο, μια ή περισσότερες αλλαξιές με ρούχα, παγούρι με νερό, ένα σουγιαδάκι, σνακ, χάρτη και πυξίδα, φακό, σφυρίχτρα κ.α. Μην ξεχάσετε τα γυαλιά ηλίου και το αντηλιακό σας καθώς ο ήλιος είναι πολύ δυνατός και επιβλαβής για τα μάτια σας σε τέτοιο υψόμετρο. Στη συγκεκριμένη εκδρομή, επειδή θα υπάρχει και διανυκτέρευση, πιθανόν να χρειαστείτε και κάποια είδη υγιεινής όπως οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, μια μικρή πετσέτα.

Επίσης, πάλι λόγω χειμώνα και πιθανότητας βροχής στον Ψηλορείτη, συστήνουμε να έχετε μέσα στο σακίδιό σας ένα μικρό αδιάβροχο σάκο ή αδιάβροχο σακουλάκι με τα ευαίσθητα που δεν πρέπει να βραχούν σε μια πιθανή βροχή (κινητό, φακό, λεφτά, ταυτότητα κλπ).

Ο καιρός είναι αρκετά ευμετάβλητος ειδικά τώρα που αρχίζει και χειμωνιάζει και επομένως όλα είναι πιθανά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον αρχηγό της εκδρομής για τον εξοπλισμό που πρέπει να έχετε μαζί σας.

Για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές στο πρόγραμμα, την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε διοργανωτές σύλλογοι.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων στο τηλέφωνο 28210 44647.