Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής) διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα, "δροσιστική" εκδρομή στο φαράγγι της Νέδας, στην Δ. Πελοπόννησο. Πρόκειται για πεζοπορία κατά μήκος του ποταμού Νέδα (river trekking), σχεδόν εξ'ολοκλήρου μέσα στο νερό, ανάμεσα σε μικρά καταρρακτάκια και βάθρες. Η διάσχιση του φαραγιιού έχει προγραμματιστεί για τις 17-19 Ιουλίου με διανυκτέρευση με σκηνές σε πλάτωμα δίπλα στο ποτάμι.

Η Νέδα είναι ένα από τα δύο ποτάμια στην Ελλάδα, μαζί με την Έρκυνα, που έχει θηλυκό όνομα. Το μήκος του ποταμού είναι 32 km με τις πηγές να βρίσκονται στο όρος Λύκαιο και τις εκβολές κοντά στο χωριό Ελαία, ανάμεσα στη Ζαχάρω και την Κυπαρισσία.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν η Ρέα γέννησε το Δία, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, θεότητα των νερών, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της, τον Κρόνο. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της.

Πανέμορφος καταρράκτης στον ποταμό Νέδα | www.lightgear.gr

Πανέμορφος καταρράκτης στον ποταμό Νέδα | www.lightgear.gr

Πρόγραμμα Εκδρομής

Παρασκευή 17 Ιουλίου
Αναχώρηση στις 17:00 το απόγευμα για το χωριό Πέτρα Μεσσηνίας, όπου και οι πηγές του ποταμού Νέδα. Διανυκτέρευση σε σκηνές ή δωμάτια.

Σάββατο 18 Ιουλίου
Έναρξη της πεζοπορίας με σακίδιο ημέρας λίγο έξω από το χωριό. Κατά τη διάρκεια της διάσχισης του φαραγγιού οι πεζοπόροι θα έχουν πολλές φορές τη δυνατότητα να κολυμπήσουν στα πεντακάθαρα (και παγωμένα!) νερά του ποταμού. Το απόγευμα η ομάδα θα καταλήξει σε μικρό πλάτωμα όπου θα διανυκτερεύσει. Στο χώρο της κατασκήνωσης υπάρχει πρόσβαση με αγροτικό αυτοκίνητο, για να μεταφερθεί ο εξοπλισμός της ομάδας (σκηνές κάμπινγκ, σακίδια, νερό κ.λπ.)

Ώρες Πορείας: 7-8 / Βαθμός Δυσκολίας: 2.

Κυριακή 19 Ιουλίου
Την Κυριακή η διαδρομή συνεχίζεται μέχρι την έξοδο του φαραγγιού, δηλαδή τη Φυγάλεια και το Στόμιο. Εκεί βρίσκονται οι δύο πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες του φαραγγιού με αντίστοιχα εντυπωσιακές λιμνούλες. Όσοι θέλουν, μπορούν να επιχειρήσουν να διασχίσουν τη σήραγγα που δημιούργησαν οι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί στο Στόμιο, που αποτελεί κατοικία χιλιάδων αγριοπερίστερων και νυχτερίδων. Η ομάδα θα καταλήξει για φαγητό στο χωριό Φυγάλεια απ’ όπου έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση για την επιστροφή.

Ώρες Πορείας: 4-5 / Βαθμός Δυσκολίας: 1.

Απαραίτητος εξοπλισμός
Επειδή τα παπούτσια σας θα βρίσκονται συνεχώς στο νερό, οι διοργανωτές συνιστούν να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι παλιά παπούτσια και κάλτσες, μαγιό και  αδιάβροχο σακίδιο.Αν δεν έχετε αδιάβροχο σακίδιο θα πρέπει να προστατέψετε τα πολύτιμα αντικείμενα του σακιδίου (κινητό, φωτογραφική μηχανή, πορτοφόλι, κ.λπ) με αδιάβροχες θήκες. Συνιστάται η γνώση κολύμβησης. Παγούρια με νερό, ένα δυο σνακ, γυαλιά ηλίου, μπατόν πεζοπορίας, μια πετσέτα και μια αλλαξιά ρούχα είναι αυτονόητα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στον Ε.Π.Ο.Σ Φυλής.