Στην αποθήκη του lightgear πολλές φορές πιάνουμε κουβεντούλα με τους πελάτες για τον εξοπλισμό, για ωραία μέρη στην Ελλάδα, για όμορφες θέσεις κατασκήνωσης (με θέα) και για ενδιαφέρουσες πεζοπορικές εκδρομές. Φυσικά συζητάμε και για εντελώς άσχετα θέματα, όπως "τι ωραίο ποδήλατο που έχεις!", "βλέπεις Game Of Thrones;", "πότε θα κάνετε εκπτώσεις;" :-)  κλπ. Ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές κουβέντες που γίνονται καθημερινά, υπάρχει και η εξής διχογνωμία: είναι καλύτερο να εκδράμεις μόνος σου, να κάνεις το δικό σου πρόγραμμα και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ή είναι καλύτερα να συν-διοργανώνεις μια εκδρομή με παρέα;

Υπάρχουν ασφαλώς ορισμένοι φυσιολάτρες, δασοπόνοι, φωτογράφοι, αστρονόμοι, ερευνητές κ.α. οι οποίοι επιλέγουν να είναι μόνοι τους για να έχουν την απόλυτη ησυχία και την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον ώστε να καταφέρουν να παρατηρήσουν τη φύση με τη λιγότερη δυνατή ανθρώπινη παρουσία.

Ωστόσο, η δική μας άποψη είναι ότι στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι πάντα καλύτερη η παρέα. Να γιατί:

1. Είναι πιο ασφαλές

Το γράφουμε πρώτο πρώτο, γιατί είναι το πιο προφανές. Ακόμα και αν είστε σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, ακόμα και αν έχετε τον καλύτερο εξοπλισμό, ακόμα και αν έχετε ξαναπερπατήσει δεκάδες φορές το ίδιο βουνό, η σόλο πεζοπορία εγκυμονεί κινδύνους. Για πολλούς λόγους. Ένα απλό στραμπούληγμα ή ένα μικρό πέσιμο μπορεί να σας ακινητοποιήσει μακριά από τον πολιτισμό για πολλές ώρες.

Δεν χρειάζεται να πάθετε κάτι πολύ "βαρύ" για να αρχίσει η κατάσταση να γίνεται δύσκολη. Μη σκέφτεστε τα χειρότερα. Μπορεί απλά να σας χτυπήσουν τα καινούρια σας μποτάκια ή να πάρετε μια λάθος στροφή σε ένα μονοπάτι και να καθυστερήσετε τόσο ώστε να σας "πιάσει" η νύχτα, κάτι που μπορεί να μην είχατε υπολογίσει. Μια απρόβλεπτη διανυκτέρευση δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο σε μια εκδρομή, αφού μπορεί να σας βγάλει εντελώς εκτός προγράμματος.

Μπορεί να σας επιτεθεί ή να σας τσιμπήσει κάποιο ζώο και να σας ακινητοποιήσει κάπου απομακρυσμένα. Μπορεί ο καιρός, που είναι πολλές φορές απρόβλεπτος στο βουνό, να σας καθυστερήσει ή να σας εγκλωβίσει κάπου. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι ασφαλείας, πολλοί.

Ο κόσμος μπερδεύεται γιατί θεωρεί ότι για να συμβεί κάτι από τα παραπάνω οι πιθανότητες είναι μικρές. Το εξετάζει μεμονωμένα και σκέφτεται "με έχει τσιμπήσει μέλισσα μόνο μια φορά στη ζωή μου, πόσο πιθανό είναι να ξανασυμβεί;" ή "έχω στραμπουλήξει μια φορά μόνο το πόδι και είμαι στα βουνά 30 χρόνια". Ναι, είναι μικρές οι πιθανότητες για το καθένα ξεχωριστά αλλά τα γεγονότα που μπορεί να συμβούν είναι τόσα πολλά που αυτό αμέσως ανεβάζει κατακόρυφα την πιθανότητα "κάτι απρόοπτο να συμβεί".

Επομένως, θυμηθείτε: μικρές πιθανότητες ξεχωριστά για κάθε απρόοπτο, αλλά επειδή τα  πιθανά απρόοπτα είναι πάρα πολλά, τελικά υπάρχει ένα σημαντικό ρίσκο όταν πεζοπορεί κάποιος μόνος του.

2. Μοιράζεσαι τη μαγεία και την ομορφιά της φύσης

Οι εμπειρίες στη φύση απογειώνονται όταν υπάρχει κάποιος δίπλα σας να τις μοιραστείτε. Ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, ένα τεράστιο μανιτάρι στη λίμνη Πλαστήρα, μια αγέλη αλόγων στη Ζήρεια, μερικοί ντροπαλοί τρίτωνες στη δρακόλιμνη, όλα αυτά είναι δυο φορές πιο όμορφα όταν έχεις δίπλα σου κάποιον να τα συζητήσεις, να τα φωτογραφήσεις και να τα μοιραστείς.

Είμαστε στην εποχή του Facebook και των likes. Ένα post με όμορφα άλογα θα κερδίσει πολλά likes, αλλά είναι τόσο εφήμερο και είναι τόσα πολλά τα post με άλογα στο Facebook που γρήγορα θα ξεχαστεί. Η εμπειρία όμως να συναντήσει κανείς μια αγέλη αλόγων και να τη μοιραστεί με την παρέα του θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό του. Κι αν κάποιος την ψιλοξεχάσει, θα του τη θυμίσει κάποιος άλλος από την παρέα. Κι αν κάποιος θυμάται ότι τα άλογα ήταν όλα μαύρα, κάποιος θα του θυμίσει ότι υπήρχε και ένα άσπρο!

3. Είναι φθηνότερο οικονομικά 

Είναι πολύ πιο οικονομικό να μοιραστείς τη βενζίνη και τα διόδια με άλλους 2-3 ακόμα και αν πρόκειται για μια μονοήμερη επίσκεψη σε ένα κοντινό βουνό. Ισχύει φυσικά και για μεγαλύτερα ταξίδια, καθώς είναι πολύ πιο οικονομικό να νοικιάσει κανείς ένα δωμάτιο με άλλους 2-3, παρά μόνος του. Αξίζει να τσεκάρει κανείς τις εκδρομές που διοργανώνουν οι πεζοπορικοί και ορειβατικοί σύλλογοι, καθώς η συμμετοχή είναι συνήθως μικρή (15-25€) και τα μέρη που επισκέπτονται είναι πάντα υψηλής φυσικής ομορφιάς.

4. Μοιράζονται οι δουλειές και δεν πρέπει να τα κάνετε όλα εσείς

Σε μια μοναχική εκδρομή στην ύπαιθρο θα πρέπει να τα κάνετε όλα εσείς: οδήγηση, κουβάλημα, στήσιμο σκηνής camping, φούσκωμα στο στρωματάκι, μεταφορά νερού, μαγείρεμα, πλύσιμο, ξεστήσιμο σκηνής, ξανά κουβάλημα όλου του εξοπλισμού, ξανά οδήγηση κ.α. Το καλό με αυτό είναι ότι γεμίζει ο χρόνος της εκδρομής και δεν βαριέστε, ενώ επιπλέον έχετε 100% τον έλεγχο σε όλα. Από την άλλη όμως, μπορεί να καταντήσει λίγο μονότονο, κουραστικό και μάλλον λίγο βαρετό. Και τελικά μένει λιγότερος χρόνος για ξεκούραση και χαλάρωση που συνήθως είναι ο πρωταρχικός λόγος που έγινε η εκδρομή.

Με λίγα λόγια

Είμαστε κοινωνικά ζώα και έχουμε ανάγκη από τους άλλους για να περάσουμε καλά όσο κι αν κάποιες στιγμές δεν το παραδεχόμαστε και αναζητάμε την ησυχία μας. Με λίγα λόγια, πάρτε τηλέφωνο 2-3 καλούς φίλους/ες και σχεδιάστε μαζί τους την επόμενη εκδρομή σας στη φύση.

Που θέλατε να πάτε πάντα και όλο το αναβάλετε; :-)