Στο όμορφο Μαίναλο έχει προγραμματίσει την επόμενη εκδρομή του (Κυριακή 15 Νοεμβρίου) ο Ορειβατικός Σύλλογος Πύργου μαζί με τον Ορειβατικό Σύλλογο Τρίπολης. Η διαδρομή διασχίζει την δυτική, κατάφυτη, περιοχή του Μαινάλου με εκκίνηση από το χωριό Ελάτη και κατάληξη στο χωριό Ράδου.

Το Μαίναλο είναι από τα πιο όμορφα βουνά της Πελοποννήσου, γιατί συνδυάζει υπέροχη φύση, πανέμορφα ποτάμια (Λούσιος) αλλά και όμορφα χωριά που έχουν κρατήσει και αναδείξει την ιστορία του τόπου ( Δημητσάνα, Βυτίνα,Στεμνίτσα κ.α.). Διαθέτει μικρό χιονοδρομικό κέντρο και έχει υψόμετρο 1.980 m (κορυφή Οστρακίνα).

Χιονισμένο τοπίο στην Ελάτη Αρκαδίας (φωτ. Φώτης Παπαχατζής) | www.lightgear.gr

Χιονισμένο τοπίο στην Ελάτη Αρκαδίας (φωτ. Φώτης Παπαχατζής) | www.lightgear.gr

 

Όπως είχαμε ξαναγράψει σε παλιότερο άρθρο, στο Μαίναλο γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη, τον καθαρισμό και τη σηματοδότηση μονοπατιών με σκοπό την προστασία και τη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας του βουνού. Σε αυτή την προσπάθεια λαμβάνουν μέρος πολλοί εθελοντές και τοπικοί σύλλογοι. Ήδη, το Μάϊο του 2015 εγκαινιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία το μονοπάτι "Αρκάδων Ποιμένων" με συνολικό μήκος 70 km.

Σηματοδότηση μονοπατιών στο Μαίναλο (πηγή: Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο. Τρίπολης) | www.lightgear.gr

Σηματοδότηση μονοπατιών στο Μαίναλο (πηγή: Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων Τρίπολης) | www.lightgear.gr

 

Η εκδρομή της Κυριακής ξεκινάει από το χωριό Ελάτη (υψόμετρο 1.220 m) και κινείται δυτικά μέσα σε κατάφυτο δάσος από έλατα, μαύρα πεύκα, καστανιές και κέδρους. Η πεζοπορία εναλλάσεται διαρκώς πότε σε χωματόδρομο, πότε σε μονοπάτι και πότε μέσα σε πυκνόφυτη ρεματιά. Στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται το χωριό Ράδου (υψόμετρο 1.190 m) με την όμορφη μικρή πλατεία. Το Ράδου έχει λίγους κατοίκους (62 σύμφωνα με την απογραφή του 2001) και είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός.

Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 6 ώρες.

Απαραίτητος εξοπλισμός
Σε ορεινές πεζοπορίες πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι με ορειβατικά μποτάκια, μπατόν,αντιανεμικό, αδιάβροχο, μια ή περισσότερες αλλαξιές με ρούχα, νερό, σνακ, χάρτη και πυξίδα, φακό,κ.α. Θυμηθείτε επίσης να προστατέψετε τον ηλεκτρονικό σας εξοπλισμό και το χάρτη σας σε αδιάβροχα σακουλάκια σε περίπτωση βροχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδρομή, τον τόπο και την ώρα της συγκέντρωσης αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό παρακαλούμε απευθυνθείτε στον Ορειβατικό Σύλλογο Πύργου ή στον ΕΟΣ Τρίπολης.

Για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές στο πρόγραμμα, την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε διοργανωτές σύλλογοι.