Το διήμερο 27-28 Νοεμβρίου ο Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ) προγραμματίζει εκδρομή στην Πελοπόννησο με 2 όμορφες πεζοπορίες συνδυασμένες με την παραδοσιακή τοπική γιορτή της Μπουκουβάλας στο Καστόρειο Λακωνίας.

Η πρώτη πεζοπορία ξεκινάει το πρωί του Σαββάτου από το Μαρμαρογέφυρο (πέτρινο δίτοξο γεφύρι) σε υψόμετρο περίπου 500m και ακολουθεί μια κυκλική διαδρομή περνώντας από τον Αγ. Μάμα και τα γραφικά σπηλαιοξωκλήσια του Αγ. Λουκά και της Μεσοσπορίτισσας. Τα ξωκλήσια αυτά βρίσκονται κυριολεκτικά χωμένα μέσα στα βράχια. Η διαδρομή επιστρέφει μετά από περίπου 3 ώρες στο Μαρμαρογέφυρο. Η πεζοπορία δεν έχει ιδιαίτερες υψομετρικές διακυμάνσεις και ο βαθμός δυσκολίας είναι 1. Το βράδυ του Σαββάτου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην παραδοσιακή τοπική γιορτή της Μπουκουβάλας στο Καστόρειο Λακωνίας. Η γιορτή της Μπουκουβάλας είναι αφιερωμένη στο λάδι και στα τοπικά προϊόντα ενώ δε θα λείπει το κρασί και η μουσική. Μην παραλείψετε να αγοράσετε μέλι Ταϋγέτου και κάστανα αν θέλετε να αγοράσετε ντόπιες λιχουδιές.

Την Κυριακή το πρωί η ομάδα του ΠΟΑ θα κατευθυνθεί προς το Γεωργίτσι (υψόμετρο 970 m - το μπαλκόνι του Ταΰγετου). Από κει θα κατηφορίσει σε δασικό δρόμο προς το φαράγγι των Μύλων με τελικό προορισμό το Καστόρειο. Η διαδρομή γίνεται σε περιοχή με πολλά νερά και πολλή βλάστηση, χρειάζεται προσοχή στους σάπιους κορμούς και στις υγρές πέτρες. Οι ώρες πορείας υπολογίζονται σε 4, η υψομετρική διαφορά σε -500m και ο βαθμός δυσκολίας 1.

 

Μαρμαρογέφυρο & Φαράγγι των Μύλων (πηγή: wikiloc) | lightgear.gr

Το Μαρμαρογέφυρο στο Καστόρειο Λακωνίας (πηγή: wikiloc) | lightgear.gr

Απαραίτητος εξοπλισμός εκδρομής

Σε ορεινές πεζοπορίες πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι με ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό, αδιάβροχο και μια ή περισσότερες αλλαξιές με ρούχα. Ο εξοπλισμός σας θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει παγούρι με νερό, ένα σουγιαδάκι, σνακ, χάρτη και πυξίδα, φακό, σφυρίχτρα κ.α. Μην ξεχάσετε τα γυαλιά ηλίου και το αντηλιακό σας καθώς ο ήλιος είναι πολύ δυνατός και επιβλαβής για τα μάτια σας. Στη συγκεκριμένη εκδρομή, επειδή θα υπάρχει και διανυκτέρευση, πιθανόν να χρειαστείτε και κάποια είδη υγιεινής όπως οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, μια μικρή πετσέτα.

Επίσης, πάλι λόγω χειμώνα και πιθανότητας βροχής στον Ταΰγετο, συστήνουμε να έχετε μέσα στο σακίδιό σας ένα μικρό αδιάβροχο σάκο ή αδιάβροχο σακουλάκι με τα ευαίσθητα που δεν πρέπει να βραχούν σε μια πιθανή βροχή (κινητό, φακό, λεφτά, ταυτότητα κλπ).

Ο καιρός είναι αρκετά ευμετάβλητος ειδικά τώρα που αρχίζει και χειμωνιάζει και επομένως όλα είναι πιθανά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον αρχηγό της εκδρομής για τον εξοπλισμό που πρέπει να έχετε μαζί σας.

Για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές στο πρόγραμμα, την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε διοργανωτές σύλλογοι.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Πεζοπορικό Όμιλο Αθηνών στο τηλέφωνο 210 8218401.