Κυνήγι άγριων μανιταριών

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των μανιταρόφιλων. Η θερμοκρασία πέφτει και μαζί με τις πρώτες βροχές δημιουργούνται οι απαραίτητες συνθήκες για την ταχύτατη ανάπτυξη των μανιταριών. Αρκεί μια βόλτα στο βουνό, ειδικά στις σκιερές πλαγιές, για να διαπιστώσει κανείς ότι τα μανιτάρια έχουν ξεπηδήσει παντού αυτή την εποχή. Αξίζει να αναφέρουμε μερικά εντυπωσιακά στοιχεία για τα μανιτάρια:

Τα μανιτάρια δεν είναι φυτά. Μοιάζουν με φυτά αλλά είναι μύκητες. Για αυτό άλλωστε μιλάμε για κυνήγι. Το μανιτάρι που τρώμε είναι ουσιαστικά το ορατό μέρος των μυκήτων με τη χαρακτηριστική μορφή ομπρέλας. Στην ουσία, αυτό που τρώμε είναι το σώμα του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια που θα εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους. Το κυρίως μέρος του μύκητα (ιστός) είναι υπόγειο και σχεδόν πάντα αθέατο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου (πηγή: Wikipedia).

Ποιός είναι ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός της γης; Η μπλε φάλαινα; Όχι.
Έρευνες που έγιναν το 2003 από το αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας στο Όρεγκον των Η.Π.Α. ανακάλυψαν το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής ζωντανό οργανισμό στη γη. Πρόκειται για το μύκητα Armillaria ostoyaeο οποίος καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συνολικά ζυγίζει περίπου 605 τόνους (!) και είναι ηλικίας τουλάχιστον 2.500 ετών!!! Τα μανιτάρια του Armillaria ostoyae έχουν στέλεχος (πόδι) μήκους 5 cm και καπέλο διαμέτρου έως 12,5 cm.

Τα μανιτάρια Armillaria ostoyae (πηγή: Alan Rockefeller - Μushroom Observer) | www.lightgear.gr Τα μανιτάρια Armillaria ostoyae (πηγή: Alan Rockefeller - Μushroom Observer) | www.lightgear.gr

Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα για τα μανιτάρια, πως να τα ξεχωρίζετε, πως να τα μαζεύετε, ακόμα και πως να τα μαγειρεύετε τότε οι παρακάτω δραστηριότητες του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου είναι για σας.

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος (ΑΟΣ) κάνει παρουσίαση με θέμα "Άγρια Μανιτάρια" στα γραφεία του συλλόγου (Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, ΤΚ 10561, Αθήνα). Η παρουσίαση αφορά την αναγνώριση και ταξινόμηση μανιταριών αλλά και λεπτομέρειες για την εκδρομή στον Κίσσαβο και το κυνήγι άγριων μανιταριών που θα γίνει εκεί.

Ο ΑΟΣ διοργανώνει διήμερη εκδρομή στον Κίσσαβο (Όσσα) το Σ/Κ στις 14 και 15 Νοεμβρίου. Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί πεζοπορία και συλλογή άγριων μανιταριών (Ώρες Πορείας: 5 / Βαθμός Δυσκολίας: 1) με βάση την παρουσίαση της Πέμπτης, ενώ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί ανάβαση στην κορυφή Προφήτης Ηλίας (1.978 m).

Για την ανάβαση της Κυριακής:
Ώρες Πορείας: 5 / Βαθμός Δυσκολίας: 1 / Υψομετρική Διαφορά: 1500 m.

Απαραίτητος εξοπλισμός
Για τη συλλογή των μανιταριών χρειάζεστε ένα μαχαιράκι και μια καλά αεριζόμενη τσάντα (υφασμάτινη, αραιής πλέξης) ή ένα ψάθινο καλάθι. Σε ορεινές πεζοπορίες πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι με ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό, αδιάβροχο, μια ή περισσότερες αλλαξιές με ρούχα, νερό, σνακ, χάρτη και πυξίδα, φακό, κ.α. Θυμηθείτε επίσης να προστατέψετε τον ηλεκτρονικό σας εξοπλισμό και το χάρτη σας σε αδιάβροχες θήκες σε περίπτωση βροχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδρομή, αλλά και την παρουσίαση για τα άγρια μανιτάρια παρακαλούμε απευθυνθείτε στον Αθηναϊκό Ορειβατικό Σύλλογο.

Για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές στο πρόγραμμα, την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε διοργανωτές σύλλογοι.

2 thoughts on “Κυνήγι άγριων μανιταριών”

 • Βασίλης Καουνάς

  Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιος θα μιλήσει στην εκδήλωσή σας με θέμα τα "Άγρια Μανιτάρια" ? Μια παρουσίαση που θα αφορά την αναγνώριση και ταξινόμηση μανιταριών.

  Reply
  • lightgear

   Καλησπέρα,
   η εκδήλωση είναι του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου και όχι του lightgear. Εμείς την βρήκαμε ενδιαφέρουσα και την παρουσιάζουμε στο blog μας για όποιον ενδιαφέρεται.
   Οι παρουσιαστές, σύμφωνα με το site του ΑΟΣ, θα είναι οι: Δημήτρης Γκότσης και ο Κουτρώσιος Γιώργος.

   Reply
Αφήστε Σχόλιο