Η φύση είναι απίθανη στην περιοχή των Τζουμέρκων | lightgear.gr (φώτο: Katerina Dominou)

Στα πανέμορφα Τζουμέρκα θα υποδεχθεί το νέο έτος ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελευσίνας (ΕΟΣ Ελευσίνας) ο οποίος έχει προγραμματίσει 4ήμερη εκδρομή στο καταφύγιο των Μελισσουργών (υψ. 1023 m) με όμορφες κυκλικές διαδρομές στην περιοχή. Τα Τζουμέρκα βρίσκονται ανάμεσα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία και περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας σε μια από τις πιο όμορφες οροσειρές της Ελλάδας. Από τα πιο γνωστά χωριά είναι το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, τα οποία βρίσκονται αντικρυστά το ένα από το άλλο χτισμένα με πέτρα με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική.

Κατά τη γνώμη μας αυτή είναι και η σωστή αρχιτεκτονική: α. εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και β. επεμβαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο στο περιβάλλον, είτε χωροταξικά (πόσο χώρο πιάνει το κάθε κτίριο) είτε αισθητικά (χρώματα, εικαστικές παρεμβάσεις κλπ). Το αντίθετο δηλαδή από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική πόλης που όσο πιο μεγάλα και εντυπωσιακά είναι τα κτίρια τόσο πιο όμορφα είναι υποτίθεται. Κι όμως, θα διαπιστώσετε ότι ακόμα και στις πόλεις, οι ωραίες γειτονιές και αυτές με τη μεγαλύτερη αξία είναι οι γειτονιές οι παλιές ( η "παλιά πόλη"). Σε αυτές τις γειτονιές συνήθως χαίρεσαι να περπατήσεις και να κάτσεις να πιείς ένα καφέ!

Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες ενθουσιάζουν τον επισκέπτη όχι μόνο λόγω της αρχιτεκτονικής τους ομορφιάς αλλά και λόγω του σημείου που βρίσκονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Πράμαντα ή το Κωστήτσι, πολύ όμορφα χωριά που περιβάλλονται από πανέμορφο φυσικό τοπίο. Εξοπλιστείτε λοιπόν με τον κατάλληλο ρουχισμό πεζοπορίας: ένα καλό παντελόνι trekking, παπούτσια πεζοπορίας και γκέτες και ένα ορειβατικό fleece και ένα ισοθερμικό baselayer. Εκτός του σωστού ρουχισμού θα πρέπει να έχετε και τον κατάλληλο εξοπλισμό πεζοπορίας που αναγράφουμε παρακάτω. Όπως πάντα η καλή παρέα και η διάθεση για εξερεύνηση και περπάτημα είναι τα απαραίτητα στοιχεία μιας αξέχαστης πεζοπορικής εμπειρίας.

Απαραίτητος πεζοπορικός εξοπλισμός

Εκτός από το σωστό ρουχισμό σε μια χειμωνιάτικη πεζοπορία καλό είναι να είστε κατάλληλα εξοπλισμένοι επίσης με μπατόν πεζοπορίας, αντιανεμικό, αδιάβροχο, μια ή περισσότερες αλλαξιές με ρούχα, παγούρι με νερό, ένα σουγιαδάκι, σνακ, χάρτη και πυξίδα, φακό κεφαλής, σφυρίχτρα κ.α. Όλα αυτά θα πρέπει να τα οργανώσετε καλά μέσα σε ένα σακίδιο πεζοπορίας ώστε να μην σας ενοχλούν όταν περπατάτε. Μην ξεχάσετε επίσης τα γυαλιά ηλίου και πιθανόν κάποιο αντηλιακό προσώπου καθώς ο ήλιος είναι πολύ δυνατός και επιβλαβής ακόμα και το χειμώνα. Τέλος, λίγο σκοινί (paracord), 1-2 σακούλες για σκουπίδια, αναπτήρας ή σπίρτα και ένα προσωπικό φαρμακείο συμπληρώνουν τα απαραίτητα του εξοπλισμού σας.

Επίσης, λόγω χειμώνα και μεγάλης πιθανότητας χιονιού την περίοδο αυτή, συστήνουμε να έχετε μέσα στο σακίδιό σας ένα μικρό αδιάβροχο σάκο ή αδιάβροχο σακουλάκι με τα αντικείμενα που δεν πρέπει να βραχούν, πχ το κινητό σας. Κλειδιά σπιτιού, ταυτότητες και άλλα τέτοια συνηθισμένα αντικείμενα της καθημερινότητας μπορείτε να τα αφήσετε στο καταφύγιο. Προτιμήστε να μην τα κουβαλάτε μαζί σας.

Ο καιρός είναι πολύ ευμετάβλητος στο βουνό επομένως όλα είναι πιθανά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον αρχηγό της εκδρομής για τον βέλτιστο εξοπλισμό ορειβασίας που πρέπει να έχετε μαζί σας. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε το wikiloc μπορείτε να κατεβάσετε τη διαδρομή στο κινητό σας ή να δείτε πρόσφατα σχόλια για την κατάσταση των μονοπατιών.

Για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές στο πρόγραμμα, την ευθύνη έχουν οι εκάστοτε διοργανωτές σύλλογοι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τέτοιες πανέμορφες εκδρομές παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ελευσίνας (ΕΟΣ Ελευσίνας) στο τηλέφωνο 2105545430.

Θα σας ενημερώσουν για τις δραστηριότητες του Συλλόγου και αν μπορείτε να συμμετάσχετε σε κάποια εκδρομή σε περίπτωση που δεν είστε μέλη.