Ένα κάθισμα είναι απαραίτητο όταν πρόκειται να περάσετε πολλές ώρες στο ίδιο σημείο, με κλασικό παράδειγμα τις καρέκλες παραλίας το καλοκαίρι ή τις καρέκλες κάμπινγκ που βλέπουμε συχνά έξω από σκηνές ή σε πικνικ. Μετά από οποιαδήποτε σωματική κούραση, το ανθρώπινο σώμα ζητάει από μόνο του να κάτσει ή να ξαπλώσει: είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά. Οι διαδικασίες που γίνονται στο ανθρώπινο σώμα σε μικροσκοπικό επίπεδο (στα κόκκαλα, στις κλειδώσεις, στους τένοντες κλπ) είναι απίστευτα πολύπλοκες και σχεδόν μαγικές: το σώμα ενεργοποιεί αυτόματα μηχανισμούς ανάπλασης των μυών και όλων των μερών που έχουν επιβαρυνθεί από την προηγούμενη σωματική καταπόνηση. Όχι μόνο αναπλάθει τα σημεία καταπόνησης, αλλά καταλαβαίνει ότι τα σημεία αυτά χρειάζονται ενίσχυση και τα ενισχύει περισσότερο. Για παράδειγμα, σε επαγγελματίες αθλητές όπου κάποιες ομάδες μυών επιβαρύνονται πιο πολύ από άλλες, ο οργανισμός θα δυναμώσει αυτές τις ομάδες περισσότερο.

Καλές λοιπόν οι εκδρομές και οι πολύωρες πεζοπορίες αλλά το σώμα πρέπει να ξεκουραστεί μετά για να συνεχίσει την επόμενη μέρα.

Για τη σωστή επιλογή ενός εκδρομικού καθίσματος αξίζει κατ'αρχήν να θέσετε 2 ερωτήσεις στον εαυτό σας:
1. Πόσο συχνά θα κουβαλάτε το κάθισμα και
2. Για πόση απόσταση υπολογίζετε περίπου ότι θα το κουβαλάτε.

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας ξεκαθαρίσουν σχεδόν αμέσως τι κάθισμα ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Θέλετε ένα κάθισμα για μια πεζοπορία; Για μια εκδρομή με ποδήλατο; Για ένα οργανωμένο κάμπινγκ με όλες τις ανέσεις; Για την ουρά στην τράπεζα; Για την εργασία σας;
Αν το θέλετε για μια πεζοπορία ή για μια εκδρομή με ποδήλατο, φροντίστε να επιλέξετε κάτι ελαφρύ με πολύ μικρό όγκο συσκευασίας, αλλιώς η μεταφορά του θα σας κοστίσει περισσότερο σε κούραση απ'ότι θα σας ξεκουράσει το ίδιο το προϊόν όταν το χρησιμοποιήσετε. Για την παραλία όμως ή για το οργανωμένο κάμπινγκ (όπου θα πάτε με αυτοκίνητο) επιλέξτε κάτι πιο άνετο και ας είναι και λίγο πιο βαρύ. Για την εργασία (πχ αν είστε ηλεκτρολόγος ή υδραυλικός) ή για μια γρήγορη χρήση (όπως σε μια ουρά στην τράπεζα ή σε κάποια υπηρεσία) ένα σκαμπό μπορεί να είναι μια χαρά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καθισμάτων κάμπινγκ στην αγορά, σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και σχέδια, όμως οι βασικοί τύποι είναι 4. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να επιλέξετε το κάθισμα που σας ταιριάζει. Ας δούμε παρακάτω τα 4 βασικά είδη καθισμάτων που υπάρχουν:

1. Καρέκλες κάμπινγκ

Οι καρέκλες κάμπινγκ είναι συνήθως η μετάλλαξη των κλασικών καρεκλών "σκηνοθέτη" στην outdoor εκδοχή τους όμως, πολύ άνετες και σχετικά ψηλές ώστε να μπορείτε να φάτε με άνεση σε ένα τραπέζι κάμπινγκ ή σε ένα πάγκο. Πολλές από αυτές έχουν ενσωματωμένο, αναδιπλούμενο τραπεζάκι, υποδοχή για το ποτήρι του καφέ, θήκες για τα μικρά είδη κάμπινγ και τα γκάτζετς σας και άλλες παρόμοιες διευκολύνσεις. Η κατασκευή τους μπορεί να είναι από αλουμίνιο ή ατσάλι. Είναι η πιο βαριά και πιο ογκώδης κατηγορία καρεκλών, όμως είναι οι πιο άνετες. Τα μοντέλα XL (όπως η best seller καρέκλα κάμπινγκ Catamarca XLπου φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία) έχουν αντοχή σε μεγαλύτερα φορτία και πολύ συχνά έχουν και μεγαλύτερες διαστάσεις. Τα χαρακτηριστικά αυτά αυξάνουν κατά πολύ το επίπεδο άνεσης, ειδικά σε ογκώδεις/υπέρβαρους σωματότυπους. Οι καρέκλες αυτές είναι κατάλληλες για εκδρομές με το αυτοκίνητο όπου δεν χρειάζεται να τις κουβαλήσετε για πολύ.

Πως να επιλέξετε ένα κάθισμα για τις εκδρομές σας

2. Καρέκλες πεζοπορίας

Οι καρέκλες πεζοπορίας χαρακτηρίζονται από το πολύ χαμηλό βάρος τους και το πολύ μικρό μέγεθος συσκευασίας. Όταν τις αποσυναρμολογεί κανείς, δημιουργείται ένα πολύ μικρό πακετάκι που χωράει σε ένα στάνταρ εκδρομικό σακίδιο. Δεν είναι τόσο άνετες όσο οι καρέκλες κάμπινγκ, όμως είναι πολύ ελαφριές και μπορείτε να τις πάρετε μαζί σας ακόμα και στην κορυφή του βουνού. Η κατασκευή είναι συνήθως από αλουμίνιο και τα υφάσματα πολλές φορές διάτρητα για λόγους μείωσης βάρους. Οι περισσότερες απο αυτές δεν έχουν μπράτσα για να ακουμπάτε τα χέρια σας ή θήκες για να βάλετε τον καφέ σας, πάλι για λόγους μείωσης του βάρους και των διαστάσεων συσκευασίας.

Πως να επιλέξετε ένα κάθισμα για τις εκδρομές σας

3. Καρέκλες παραλίας

Οι καρέκλες παραλίας είναι συνήθως λίγο πιο χαμηλές και έχουν πολύ καλή σταθερότητα ακόμα και σε ανομοιόμορφο έδαφος ή στην άμμο. Οι περισσότερες από αυτές είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο, το οποίο δεν σκουριάζει από το θαλασσινό νερό. Το χαμηλό τους ύψος βοηθάει να τεντώνετε τα πόδια σας στην άμμο και να απολαμβάνετε περισσότερο το χρόνο σας σε μια παραλία. Έχουν επίσης χαμηλές πλάτες για να διευκολύνουν λίγο μια πιο ξαπλωτή θέση σώματος. Είναι συνήθως μικρότερες από τις κλασικές καρέκλες κάμπινγκ και επομένως και πιο ελαφριές.

Πως να επιλέξετε ένα κάθισμα για τις εκδρομές σας | www.lightgear.gr

 

4. Σκαμπό

Τα σκαμπό κάμπινγκ έχουν 3 πόδια, είναι σταθερά ακόμα και σε ανομοιόμορφο έδαφος και αντέχουν πολύ υψηλό βάρος για το μέγεθός τους. Το μικροσκοπικό σκαμπό Geographic της Robens ζυγίζει 260 gr, έχει ύψος 28 cm από το έδαφος και μπορεί να σηκώσει χωρίς πρόβλημα βάρος έως 120 kg! Τα σκαμπό έχουν το πλεονέκτημα ότι διπλώνουν σε πολύ μικρό μέγεθος, ξεδιπλώνουν εύκολα με 1-2 κινήσεις και είναι πολύ ελαφριά. Τα επιλέγουν αρκετοί επαγγελματίες που αναγκάζονται να σκύβουν καθημερινά στην εργασία τους (όπως οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί κλπ) αλλά και κυνηγοί και κατασκηνωτές που θέλουν μια γρήγορη λύση ξεκούρασης. Ό,τι χάνει το σκαμπό σε άνεση το κερδίζει στην ευκολία μεταφοράς.

Πως να επιλέξετε ένα κάθισμα για τις εκδρομές σας | www.lightgea.gr

Ελπίζουμε τώρα να είναι όλα λίγο πιο ξεκάθαρα και να σας βοηθήσαμε λίγο να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε.

Τι καθισματάκι προτιμάτε εσείς για τις εκδρομές σας; Έχετε κάποιο σχόλιο/παρατήρηση που θεωρείτε ότι πρέπει να διορθώσουμε;

Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.