
OUR BLOG
Πώς να επιλέξετε ένα σακίδιο πλάτης
Δημοσιεύτηκε στις: 05/11/2014Το σακίδιο πλάτης αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος μιας εκδρομής γιατί προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα που δεν τα βρίσκει κανείς σε άλλο μέσο μεταφοράς πραγμάτων (βαλίτσα, σακβουαγιάζ, κ.λπ). Τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι το χαμηλό του βάρος, η ευκολία μεταφοράς στην πλάτη και η ευκολία για εξερεύνηση σε μέρη που οι βαλίτσες ή τα σακβουαγιάζ δεν μπορούν εύκολα να μεταφερθούν. Ακόμα και αν έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε βαλίτσες ή σακβουαγιάζ στα ταξίδια σας, θυμηθείτε να προσθέσετε ένα μικρό σακίδιο στις αποσκευές σας. Θα αποδειχτεί πολύτιμο στις καθημερινές σας εξερευνήσεις και στα ψώνια σας σε μια νέα πόλη ή ακόμα και σε μια εκδρομή σε ένα ορεινό χωριό.
Για να διαλέξετε ένα σακίδιο που σας ταιριάζει, πρέπει αρχικά να αναρωτηθείτε για ποιους λόγους το χρειάζεστε. Πρόκειται να κάνετε μια μικρή εκδρομή 2-3 ημερών και δεν έχετε σακίδιο; Σας αρέσουν τα σακίδια με τις πολλές τσέπες ή με λίγες τσέπες αλλά πιο ευρύχωρες; Αν διαλέξετε κάτι μικρό δεν θα έχετε χώρο για τα πράγματά σας. Αν διαλέξετε κάτι μεγάλο, κινδυνεύετε να κουβαλήσετε περιττό βάρος που προκαλεί επιπλέον κούραση. Αν επομένως σκέφτεστε "τι σακίδιο να αγοράσω;" για την επόμενη εκοδρομή σας, τότε ο παρακάτω οδηγός μπορεί να σας φανεί χρήσιμος.
Οι 3 βασικοί παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα σακίδιο είναι:
1. Η διάρκεια της εκδρομής
Αν συνηθίζετε να κάνετε εκδρομές τα Σ/Κ, τότε είναι αρκετό ένα σακίδιο 20-40 lt. Υπολογίστε 10-20lt παραπάνω για εκδρομές 1-2 ημερών επιπλέον. Αν προγραμματίζετε μια μεγαλύτερη εκδρομή διάρκειας π.χ. μιας εβδομάδας, τότε υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε ένα σακίδιο 80lt τουλάχιστον. Εξαρτάται πάντα και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο προορισμός σας. Αν ταξιδεύετε σε κάποια πόλη είναι περισσότερο χρήσιμο να έχετε μια βαλίτσα με ροδάκια μαζί σας και να πάρετε μαζί και ένα μικρό σακίδιο 20-30lt για τις καθημερινές σας βόλτες και ψώνια. Αν όμως πρόκειται να πάτε μια εβδομάδα στο βουνό, τότε η βαλίτσα με τα ροδάκια δεν βοηθάει καθόλου. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επιλέξετε ένα μεγάλο σακίδιο τουλάχιστον 80 lt.
Όποιο σακίδιο και να επιλέξετε καλό είναι να θυμάστε τον εμπειρικό κανόνα που λέει ότι: Το βάρος ενός φορτωμένου σακιδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του χρήστη. Δηλαδή, αν κάποιος ζυγίζει 85 kg, το συνολικό βάρος στην πλάτη του δεν πρέπει να είναι πάνω από 8,5 kg. Αν το βάρος στην πλάτη αυξηθεί πάνω από 8,5 kg η κούραση για τον άνθρωπο αρχίζει και γίνεται αρκετά μεγαλύτερη. Ο κανόνας αυτός είναι γενικός και χρησιμοποιείται σαν μπούσουλας μόνο, γιατί σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να κουβαλήσουμε παραπάνω βάρος από το 10%. Αν επομένως χρειάζεται να φορτώσετε μια σκηνή κάμπινγκ και ένα φουσκωτό στρωματάκι πάνω στο σακίδιό σαςθα πρέπει να υπολογίσετε καλά το βάρος τους για να μην επιβαρυνθείτε πολύ.
2. Προσωπικές προτιμήσεις και τεχνικά χαρακτηριστικά
Εδώ οι επιλογές είναι πάρα πολλές και ο καθένας έχει τις προσωπικές του προτιμήσεις. Παρ'όλα αυτά θεωρούμε ότι πρέπει να προσέξετε τις παρακάτω λεπτομέρειες:
2.1 Ανθεκτικά υλικά
Επιλέξτε υλικά που να είναι ανθεκτικά (π.χ. Polyester Ripstop) και να έχουν μερική αδιαβροχοποίηση για προστασία από μια ξαφνική βροχή. Πολύ λίγα σακίδια είναι 100% αδιάβροχα, γιατί για το 90% των περιπτώσεων δεν χρειάζεται. Πολύ σπάνια σε μια εκδρομή θα αναγκαστεί κάποιος να διανύσει μεγάλες αποστάσεις με το σακίδιο του κάτω από βροχή.

Πολυεστερικά υλικά | www.lightgear.gr
Τα περισσότερα σύγχρονα σακίδια πλάτης είναι κατασκευασμένα από ελαφριά πολυεστερικά υφάσματα τα οποία δεν είναι μεν 100% αδιάβροχα, αντέχουν όμως σε μια μικρή βροχή ώστε να κρατήσουν τα πράγματά σας στεγνά. Αρκετά από αυτά τα σακίδια έχουν ενσωματωμένο κάλυμμα βροχής το οποίο τοποθετείται γρήγορα αν αρχίσει και βρέχει. Τα περισσότερα σακίδια στο lightgear έχουν ενσωματωμένο κάλυμμα βροχής.

Αδιαβροχοποιημένο ύφασμα | www.lightgear.gr
Θυμηθείτε ότι μπορείτε να αδιαβροχοποιήσετε το παλιό αγαπημένο σας σακίδιο και τα παπούτσια σας με τα ειδικά προϊόντα αδιαβροχοποίησης που υπάρχουν.
2.2 Εργονομία
Η καλή εργονομία ενός σακιδίου εξαρτάται από πολλά χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα, ένα σακίδιο πλάτης με πολλές τσέπες και θήκες βοηθάει στην καλύτερη οργάνωση των πραγμάτων σας και δίνει έξτρα πόντους στην καλύτερη χρήση του σακιδίου. Μερικά σακίδια έχουν πολύ μελετημένες θήκες που βοηθούν ακόμα περισσότερο τον χρήστη. Για παράδειγμα, υπάρχουν σακίδια με ειδικές θήκες με μαλακή επένδυση για να βάζετε μέσα το κινητό ή τα γυαλιά σας ώστε να μην γρατζουνιούνται. Επίσης, υπάρχουν σακίδια με εσωτερικές αδιάβροχες θήκες για να βάζετε μέσα υγρά ρούχα ή την ομπρέλα σας. Επίσης, πολλά σακίδια έχουν στο πλάι θήκες για παγούρι ή μπροστά ειδικές θηλιές για να βάζετε τα μπατόν πεζοπορίας σας.
Πολλά σακίδια έχουν στο κάτω μέρος ειδικό χώρο που διαχωρίζεται από το κύριο μέρος του σακιδίου. Σε αυτό το χώρο συνήθως μπαίνουν τα παπούτσια. Ο χώρος αυτός μπορεί να ενωθεί με το κύριο μέρος του σακιδίου και να δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος χώρος.
Επίσης, αρκετό κόσμο τον βολεύει να υπάρχει μεγάλο φερμουάρ μπροστά, κατά μήκος του σακιδίου, για γρήγορη πρόσβαση στα πράγματα μέσα στο σακίδιο. Αυτό βολεύει πολύ, γιατί από μπροστά είναι πιο εύκολο να βρείτε κάτι που είναι χωμένο στο κάτω μέρος του σακιδίου.
Επίσης είναι χρήσιμο να υπάρχουν διπλά φερμουάρ σε κάθε άνοιγμα ή τσέπη του σακιδίου. Τα διπλά φερμουάρ μπορούν να κλειδώσουν με ένα λουκετάκι, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν αφήνετε το σακίδιο σας κάπου και δεν θέλετε να το ψαχουλεύουν (π.χ. στο ξενοδοχείο).
Τα περισσότερα σακίδια πλέον, ειδικά όσα είναι μεγαλύτερα από 20lt, έχουν εσωτερικό σκελετό αλουμινίου ή πλαστικού. Ο σκελετός αυτό κρατάει το σακίδιο στο σχήμα που πρέπει και κατανέμει σωστά το βάρος του σακιδίου προς το σώμα. Είναι απαραίτητος και θα τον συναντήσετε σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα σακίδια πλάτης.
Τα περισσότερα πλέον σακίδια έχουν ενισχυμένους ιμάντες που δένουν στη μέση, με αναπαυτικά μαξιλαράκια που προστατεύουν τους γοφούς και τη μέση από το βάρος του σακιδίου. Ο ιμάντας της μέσης παρέχει υποστήριξη και κατανέμει το φορτίο του σακιδίου ομοιόμορφα, μειώνοντας την πίεση και τυχόν προβλήματα. Επίσης, τα περισσότερα σακίδια έχουν και ιμάντα σταθεροποίησης στο στήθος που κρατάει σταθερό το σακίδιο κατά την πεζοπορία αλλά κάνει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: μεταφέρει ελαφρά το σακίδιο πιο κοντά στο κέντρο βάρος του σώματος (το φέρνει ακόμα πιο κοντά στην πλάτη), κάνοντας πιο άνετη την πεζοπορία.
Όλα τα σακίδια τοποθετούνται στην πλάτη και στηρίζονται από τους 2 ιμάντες ώμου. Οι ιμάντες στον ώμο πρέπει να είναι ενισχυμένοι, αναπαυτικοί και αεριζόμενοι ώστε να απομακρύνουν την υγρασία του ιδρώτα από το σώμα σας. Συνήθως έχουν μαλακό αφρώδες υλικό για να κάνουν την μεταφορά του φορτίου όσο το δυνατόν πιο άνετη.
Όλοι οι παραπάνω ιμάντες είναι φυσικά ρυθμιζόμενοι για να ταιριάζουν ακριβώς στο σωματότυπο σας.
3. Μήκος κορμού
Όταν λέμε μήκος κορμού εννοούμε το μήκος της πλάτης από τον έβδομο σπόνδυλο μέχρι εκεί που αρχίζει η λεκάνη (η λαγόνιος ακρολοφία). Ο έβδομος σπόνδυλος βρίσκεται σχετικά εύκολα αν σκύψει κανείς το κεφάλι: είναι το σημείο που οι ώμοι ενώνονται με το λαιμό.

Μήκος κορμού | www.lightgear.gr
Συνήθως το μήκος κορμού είναι ανάλογο με το ύψος του κάθε ατόμου, όμως αρκετές φορές μπορεί να υπάρχει σημαντική δυσαναλογία. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση ένα ψηλό άτομο να έχει μικρότερο μήκος κορμού από ένα κοντύτερο άτομο.
Μερικοί κατασκευαστές σακιδίων αναφέρουν στις προδιαγραφές τους το μήκος κορμού που αντιστοιχεί σε κάθε σακίδιο. Επίσης, αρκετά σακίδια είναι σχεδιασμένα ειδικά για γυναίκες που έχουν μικρότερο μήκος κορμού.
Ποιοι άλλοι παράγοντες είναι κατά τη γνώμη σας σημαντικοί στην επιλογή ενός σακιδίου;
Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.
Αφήστε Σχόλιο