Πως να επιλέξετε υπόστρωμα camping

Τα υποστρώματα και τα στρώματα camping είναι απαραίτητο αξεσουάρ για τους φίλους της κατασκήνωσης. Μαζί με τη σκηνή και τον υπνόσακο, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για ασφαλή και άνετο ύπνο στη φύση. Η σκηνή παρέχει προστασία από τον καιρό, τα ζώα και τα έντομα ενώ ο υπνόσακος δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για να κοιμηθεί κανείς άνετα. Το υπόστρωμα ή το στρώμα δημιουργεί την απαραίτητη μόνωση ανάμεσα στο σώμα του χρήστη αλλά και μια αναπαυτική επιφάνεια σαν κρεβάτι.

Η διαφορά μεταξύ ενός υποστρώματος και ενός στρώματος είναι κυρίως στο πάχος του στρώματος και δεν καθορίζεται από κάποιον αυστηρό κανόνα. Με το στρώμα εννοούμε τα πολύ παχιά στρώματα camping που μοιάζουν με στρώματα κρεβατιού, ενώ με το υπόστρωμα εννοούμε συνήθως λεπτότερα στρώματα.

Μην ξεχνάτε ότι εκτός από τις εκδρομές και το camping, τα υποστρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την καθημερινή σας γυμναστική, στα μαθήματα γιόγκα αλλά και στις πιλάτες.

Διαβάστε παρακάτω τις βασικές κατηγορίες υποστρωμάτων και στρωμάτων camping, ώστε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

1. Φουσκωτά στρώματα

Τα φουσκωτά στρώματα camping είναι αρκετά παχιά και μοιάζουν πολύ σε μέγεθος με τα στρώματα που χρησιμοποιούνται κανονικά σε ένα κρεβάτι. Το πάχος τους είναι συνήθως μεγαλύτερο από 15 cm και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50 cm. Επειδή απαιτούν μεγάλη ποσότητα αέρα για να γεμίσουν, συνιστάται η αγορά μιας ηλεκτρικής τρόμπας για γρήγορο φούσκωμα.

Πλεονεκτήματα: Τα φουσκωτά στρώματα camping είναι συνήθως τα πιο άνετα. Φουσκώνουν εύκολα με μια ηλεκτρική τρόμπα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου αποτελεσματικά σε μια εκδρομή ή σαν δεύτερο κρεβάτι στο σπίτι για έναν φιλοξενούμενο.
Μειονεκτήματα:  Είναι σχετικά βαριά και ογκώδη και δεν προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη μόνωση. Απαιτούν τρόμπα για να φουσκώσουν. Σε φουσκωτά στρώματα με πάχος άνω των 20 cm συνιστάται η χρήση ηλεκτρικής τρόμπας για μεγαλύτερη άνεση. Τα στρώματα με πάχος μικρότερο των 20 cm μπορούν να φουσκώσουν με μια απλή τρόμπα χειρός ή ποδιού. Τέλος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τρυπήσουν (συνήθως περιέχουν κιτ επισκευής).

Κλασικό φουσκωτό στρώμα camping της Coleman. Το πάχος εδώ είναι 17 cm | www.lightgear.gr Κλασικό φουσκωτό στρώμα camping της Coleman. Το πάχος εδώ είναι 17 cm | www.lightgear.gr

2. Φουσκωτά υποστρώματα

Τα φουσκωτά υποστρώματα camping έχουν πάχος περίπου 8-12 cm και μοιάζουν αρκετά με τα ανωστρώματα που συναντά κανείς πάνω από το κυρίως στρώμα ενός κρεβατιού. Η τρόμπα βοηθάει να τα φουσκώσετε πιο γρήγορα, δεν είναι όμως απαραίτητη.

Πλεονεκτήματα: Τα φουσκωτά υποστρώματα camping είναι συνήθως πολύ άνετα και δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Πολλά από αυτά έχουν ενσωματωμένη τρόμπα ή μαξιλάρι και το βάρος τους δεν είναι απαγορευτικό σε μια πεζοπορία. Παρόλο που είναι λίγο βαριά, διπλώνουν σε αρκετά μικρό μέγεθος συσκευασίας.
Μειονεκτήματα:  Είναι σχετικώς βαριά και απαιτούν τρόμπα για να φουσκώσουν. Σε φουσκωτά υποστρώματα με πάχος άνω των 20 cm συνιστάται η χρήση ηλεκτρικής τρόμπας για μεγαλύτερη άνεση. Όπως όλα τα φουσκωτά, υπάρχει ο κίνδυνος να τρυπήσουν (περιέχουν συνήθως κιτ επισκευής).

Το Reel είναι ένα πολύ άνετο φουσκωτό υπόστρωμα camping της Outwell για 2 άτομα. Το πάχος εδώ είναι 9 cm | www.lightgear.gr Το Reel είναι ένα πολύ άνετο φουσκωτό υπόστρωμα camping της Outwell για 2 άτομα. Το πάχος εδώ είναι 9 cm | www.lightgear.gr

3. Αυτοφούσκωτα υποστρώματα

Τα αυτοφούσκωτα υποστρώματα camping είναι αρκετά πιο λεπτά με πάχος που ξεκινάει από 1-2 cm και μπορεί να φτάσει έως και 8 cm. Έχουν χαμηλό βάρος και είναι πολύ εύκολα στη μεταφορά τους γιατί καταλαμβάνουν λίγο χώρο. Επιπλέον, δεν απαιτούν τρόμπα για να φουσκώσουν αλλά φουσκώνουν μόνα τους κατά 90% μόλις ανοίξει η βαλβίδα αέρα. Το υπόλοιπο 10% θα χρεαστεί να το κάνετε με το στόμα. Η κατασκευή τους αποτελείται από ανοιχτές κυψέλες αέρα.

Πλεονεκτήματα: Τα αυτοφούσκωτα υποστρώματα είναι πολύ άνετα. Εκτός αυτού μπορείτε να ρυθμίσετε τη σκληρότητά τους ανάλογα με το πόσο θα τα φουσκώσετε. Φουσκώνουν μόνα τους και εσείς πρέπει να συμπληρώσετε λίγο αέρα με το στόμα. Η μόνωση που παρέχουν είναι πολύ καλή, διασφαλίζοντας άνετο ύπνο ακόμα και σε πολύ κρύα εδάφη.
Μειονεκτήματα: Είναι πιο ακριβά από τα υπόλοιπα υποστρώματα και όπως όλα τα φουσκωτά, υπάρχει ο κίνδυνος να τρυπήσουν (περιέχουν συνήθως κιτ επισκευής).

Το Superlite 800 είναι ένα απίθανο αυτοφούσκωτο της Ferrino που εκπλήσει με το χαμηλό του βάρος και την υψηλή άνεση που παρέχει. Το πάχος εδώ είναι 3,8 cm | www.lightgear.gr Το Superlite 800 είναι ένα απίθανο αυτοφούσκωτο της Ferrino που εκπλήσει με το χαμηλό του βάρος και την υψηλή άνεση που παρέχει. Το πάχος εδώ είναι 3,8 cm | www.lightgear.gr

4. Κυψελωτά & Αφρώδη υποστρώματα

Τα κυψελωτά και αφρώδη είναι τα κλασικά υποστρώματα camping που δεν χρειάζονται φούσκωμα και δεν υπάρχει κίνδυνος να τρυπήσουν. Η κατασκευή τους αποτελείται από κλειστές κυψέλες αέρα που προστατεύουν από τις ανωμαλίες του εδάφους και μονώνουν από το κρύο έδαφος.

Πλεονεκτήματα: Είναι πολύ ελαφριά, πολύ οικονομικά και έχουν μεγάλη αντοχή. Επιπλέον, παρέχουν εξαιρετική μόνωση από το έδαφος και δεν απορροφούν νερό.
Μειονεκτήματα: Δεν είναι τόσο άνετα όσο τα υπόλοιπα υποστρώματα. Καταλαμβάνουν πολύ όγκο όταν τυλίγονται ή διπλώνουν.

Αφρώδες υπόστρωμα camping Eco. Το πάχος εδώ είναι 1 cm | www.lightgear.gr Αφρώδες υπόστρωμα camping Eco. Το πάχος εδώ είναι 1 cm | www.lightgear.gr

Είστε έτοιμοι να επιλέξετε το κατάλληλο υπόστρωμα για εσάς; Αν ναι, τότε κοινοποιήστε το άρθρο στο Facebook ή στο Twitter και βοηθήστε τις φίλες και τους φίλους σας να επιλέξουν το δικό τους!

Τι υπόστρωμα προτιμάτε εσείς; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

4 thoughts on “Πως να επιλέξετε υπόστρωμα camping”

 • αντωνη;
  αντωνη; 08/08/2017 at 06:19

  καλημερα θα ηθελα να ρωτησω αν καποιοσ εχει κοιλεσ στ σπονδυλικη στηλη και θελει ενα αυτοφουσκωτο να κοιμαται χωρισ πιασιματα και πονουσ τι θα προτεινατε! λαβετε υποψιν σας οτι το υποστρωμα αυτο θα χρησιμοποιειται σε καραβι που εχουν χαλια στρωματα σαν εξτρα στρωμα ωστε να υπαρχει καλυτερη επιφανεια πιο ανετη....
  ευχαριστω!

  Reply
  • lightgear

   Καλημέρα,
   η ερώτηση που μας κάνετε καλύτερα να απαντηθεί από τον γιατρό σας και όχι από εμάς.
   Εμείς αυτό που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι όσο πιο παχύ είναι ένα αυτοφούσκωτο τόσο πιο άνετο είναι για τους περισσότερους χρήστες.
   Σας ευχαριστούμε κι εμείς!

   Reply
 • Δημητρης
  Δημητρης 17/06/2018 at 00:07

  Γεια σας .Αγορασα προσφατα ενα αυτοφούσκωτο υποστρωμα της CAMP .Φουσκωνει μονο του και με λιγη βοηθεια απο δικο μου αερα.Προσπαθω να το ξεφουσκωσω και δεν ξεφουσκωνει με τιποτα.Το παταω για να φυγει ο αερας και απ οτι καταλαβαινω ξαναμπαινει απο τις 2 βαλβιδες (εφ οσον αυτη ειναι η λειτουργια του ).Μπορειτε να με βοηθησετε ;

  Reply
  • lightgear

   Καλησπέρα Δημήτρη, δεν το εμπορευόμαστε το προϊόν που περιγράφεις και επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη λειτουργία του. Το καλύτερο είναι να απευθυνθείς στην εταιρία από όπου το αγόρασες για να σου δώσουν οδηγίες.

   Reply
Αφήστε Σχόλιο