
OUR BLOG
Πώς να φορτώσετε σωστά το σακίδιό σας
Δημοσιεύτηκε στις: 31/07/2015Η προετοιμασία του σακιδίου πλάτης πριν από ένα ταξίδι είναι μια σχετικά εύκολη και για πολλούς ευχάριστη εμπειρία. Οι συμβουλές που παραθέτουμε παρακάτω βοηθούν στην καλύτερη προετοιμασία και βελτιώνουν σημαντικά την άνεση ενός σακιδίου καθώς το φοράτε.
Γενικά, ένα σακίδιο πλάτης που έχει φορτωθεί σωστά το αισθάνεται κανείς στην πλάτη του ισορροπημένο, συμπαγές, χωρίς πράγματα να κουνιούνται, να κρέμονται ή να κάνουν θόρυβο εσωτερικά ή εξωτερικά.
Αρχικά, μαζέψτε τα πράγματα που χρειάζεται να πάρετε μαζί σας, απλώστε τα στο πάτωμα ή πάνω σε ένα τραπέζι και ελέγξτε οπτικά μήπως έχετε ξεχάσει κάτι ή αν κάτι πρέπει να αφήσετε πίσω.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Deuter ο πρώτος κανόνας για να ξεκινήσετε να φορτώσετε σωστά το σακίδιο σας είναι να αφήσετε οτιδήποτε περιττό σπίτι. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι ένα υγιές άτομο δεν πρέπει να κουβαλάει περισσότερο από 20% του βάρους του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ο δεύτερος βασικός κανόνας είναι ότι το κέντρο βάρους του σακιδίου πρέπει να είσαι όσο γίνεται πιο κοντά στο σώμα, ιδανικά στο ύψος των ώμων. Έτσι, το βάρος του σακιδίου βρίσκεται πάνω από το κέντρο βάρος του σώματος με αποτέλεσμα το σακίδιο να μην εμποδίζει την κίνηση.
Στο παρακάτω σχέδιο φαίνεται πως πρέπει να φορτώσετε το σακίδιο ώστε το κέντρο βάρους του σακιδίου και το κέντρο βάρους του σώματος να είναι όσο πιο κοντά γίνεται.
Πως να φορτώσετε σωστά το σακίδιό σας (πηγή: Deuter) | www.lightgear.gr
Για μεγαλύτερα σακίδια (άνω των 30 lt) ακολουθήστε επιπλέον τους παρακάτω κανόνες:
1. Τοποθετήστε τον υπνόσακο και άλλα ελαφριά αντικείμενα στο κάτω μέρος του σακιδίου. Συνεχίστε προσθέτοντας πιο βαριά αντικείμενα (ρούχα, εξοπλισμό) πάνω από τον υπνόσακο. Προσπαθήστε να έχετε τα βαριά αντικείμενα κοντά στην πλάτη του σακιδίου, ενώ τα πιο ελαφριά προς την έξω μεριά.
2. Η σκηνή κάμπινγκ, το μπουφάν, το παγούρι με το νερό και το φαγητό είναι συνήθως βαριά αντικείμενα και πρέπει να τοποθετούνται στο πάνω μέρος του σακιδίου, πάνω από το ύψος των ώμων, όσο πιο κοντά στην πλάτη γίνεται.
3. Για τα μικροαντικείμενα που χρειάζεστε άμεση πρόσβαση υπάρχει συνήθως μια πρακτική τσέπη στο καπάκι του σακιδίου ή μια μπροστινή τσέπη. Αποφύγετε να κρεμάτε πολλά μικροαντικείμενα στο εξωτερικό του σακιδίου γιατί κουνιούνται πέρα-δώθε και δυσχεραίνουν την κίνηση.
4. Γενικά, φορτώστε έτσι το σακίδιο ώστε να έχει μια ίση κατανομή του βάρους και να μην γέρνει αριστερά ή δεξιά. Όσο πιο ψηλά είναι το κέντρο βάρους του σακιδίου τόσο πιο πολύ ασταθές είναι και τόσο πιο πολύ "παλαντζάρει" αριστερά-δεξιά.
Σε εύκολα μονοπάτια το κέντρο βάρους του σακιδίου μπορεί να είναι πιο ψηλά, για μεγαλύτερη άνεση (πηγή: Deuter) | www.lightgear.gr
5. Σε δύσκολα μονοπάτια χαμηλώστε το κέντρο βάρους του σακιδίου για να έχετε μεγαλύτερη σταθερότητα στα πατήματά σας.
Σε δύσκολα μονοπάτια κατεβάστε πιο χαμηλά το κέντρο βάρους του σακιδίου για μεγαλύτερη σταθερότητα (πηγή: Deuter) | www.lightgear.gr
6. Χρησιμοποιήστε 2-3 διχτυωτούς σάκους αποθήκευσης για να οργανώσετε καλύτερα τα πράγματά σας μέσα στο σακίδιο.
7. Έχετε πάντα μέσα στο σακίδιο έναν αδιάβροχο σάκο στον οποίο θα μπορέσετε να βάλετε τις ηλεκτρονικές συσκευές σας, το πορτοφόλι και ότι άλλο χρειάζεται προστασία από μια αναπάντεχη εισροή νερού (μπόρα, πλημμύρα, πτώση στη θάλασσα κ.α.).
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον παρακαλούμε πολύ κοινοποιήστε το στους φίλους σας στο Facebook και στο Twitter, γιατί είναι πολύ πιθανό κάποιος από τους φίλους ή τις φίλες σας να βρει χρήσιμες τις παραπάνω πληροφορίες.
Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.
Αφήστε Σχόλιο