Πως να προστατέψετε τις ηλεκτρονικές συσκευές στις εκδρομές σας

Οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται καθημερινά είναι πολυάριθμες και πολλές από αυτές είναι πλέον πολύ ακριβές. Εκτός αυτού, περιέχουν πολλές προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες, emails, επαφές και άλλα ευαίσθητα δεδομένα που μπορεί είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

Τα smartphones, τα tablets, πολλά εξελιγμένα gps, φωτογραφικές μηχανές αλλά και νέα προϊόντα όπως τα fitness trackers (π.χ. το Fitbit, το Withings Activité ή άλλα παρόμοια) είναι μερικές συνηθισμένες ηλεκτρονικές συσκευές που παίρνουμε μαζί στις εκδρομές μας. Εκτός αυτού πολλές φορές χρειάζεται να προστατέψουμε έγγραφα, χαρτιά, λεφτά, διαβατήρια κ.λπ.

Και επειδή στις εκδρομές το μυαλό και το σώμα χαλαρώνει και η φύση μπορεί να μας ξεγελάσει, τα απρόοπτα που συμβαίνουν είναι αρκετά συχνά. Υπάρχουν όμως μερικοί απλοί τρόποι για να προστατέψετε τα πολύτιμα πράγματά σας από τυχόν απρόοπτα, πτώσεις, εισροή νερού, άμμου και σκόνης ώστε να παραμείνουν σε λειτουργική κατάσταση και μετά την εκδρομή.

1. Αδιάβροχα σακουλάκια Zip

Τα σακουλάκια αυτά είναι πολύ οικονομικά και σφραγίζουν όπως ένα σακουλάκι τροφίμων. Παρέχουν μια βασική προστασία απέναντι σε υγρασία, άμμο και σκόνη, ενώ στα περισσότερα από αυτά είναι δυνατή η χρήση της οθόνης αφής της συσκευής ενώ βρίσκεται μέσα στο σακουλάκι.

Συνήθως δεν είναι κατάλληλα για περαιτέρω χρήση του κινητού ή του gps, γιατί το πλαστικό τους δεν είναι πολύ διαφανές και η ανάγνωση της οθόνης γίνεται κουραστική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτά τα αδιάβροχα σακουλάκια. Είναι ιδανικά για μια απλή (αλλά ανεκτίμητη) προστασία του κινητού σας στην περίπτωση π.χ. μιας μπόρας.

Ένα αδιάβροχο σακουλάκι Zip είναι ιδανικό για την προστασία ενός χάρτη | www.lightgear.gr Ένα αδιάβροχο σακουλάκι Zip είναι ιδανικό για την προστασία ενός χάρτη | www.lightgear.gr

2. Αδιάβροχες θήκες μαλακού τύπου

Οι θήκες αυτές παρέχουν μεγάλη προστασία αν πέσουν στο νερό και έχουν εξαιρετικά διαφανές πλαστικό που επιτρέπει ακόμα και την φωτογράφιση μέσα από τη θήκη. Έτσι μπορείτε να βουτήξετε με το κινητό σας σε ένα μικρό βάθος και να φωτογραφήσετε το βυθό μέσα από μια τέτοια θήκη.

Χαρακτηριστικές θήκες αυτής της κατηγορίας είναι οι αδιάβροχες θήκες της Aquapac οι οποίες κυκλοφορούν σε πολλά μεγέθη, για να προστατέψετε τα κλειδιά, το πορτοφόλι σας, το κινητό, ακόμα και το tablet σας. Κάποιες από αυτές τις θήκες έχουν αδιάβροχες υποδοχές για τα ακουστικά ώστε να μπορείτε να ακούτε τη μουσική σας ακόμα και κάτω από βροχή ή κωπηλατώντας μέσα στο καγιάκ.

Αδιάβροχη θήκη της Aquapac για το iPad | www.lightgear.gr Αδιάβροχη θήκη της Aquapac για το iPad (προσέξτε τη στεγανή έξοδο για τα ακουστικά!) | www.lightgear.gr

 

Πιθανόν κάποιοι από τους φίλους ή τις φίλες σας να ενδιαφέρονται για αυτό το άρθρο. Πατήστε Share για να τους ενημερώσετε.

 

3. Αδιάβροχες θήκες σκληρού τύπου

Οι θήκες αυτές παρέχουν μεγάλη προστασία αν πέσουν στο νερό και έχουν πολύ μεγάλη αντοχή σε χτυπήματα και καταπονήσεις. Πολλές φορές έχουν εσωτερική μαλακή επένδυση για την απορρόφηση των κραδασμών και την προστασία της ηλεκτρονικής συσκευής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων θηκών είναι οι θήκες Peli που διατίθενται σε πολλά μεγέθη που καλύπτουν όλων των ειδών τις ανάγκες.

Αρκετές θήκες της Peli διαθέτουν αφρώδες προστατευτικό εσωτερικά που μπορείτε να το κόψετε ακριβώς στις διαστάσεις της συσκευής που θέλετε να προστατέψετε (π.χ. gps, τηλεσκόπιο, κ.λπ). Στην παρακάτω φωτογραφία το αφρώδες προστατευτικό έχει κοπεί ακριβώς στις διαστάσεις ενός πολύμετρου.

Θήκη Σκληρού Τύπου Peli 1200 με αφρώδες εσωτερικό| www.lightgear.gr Θήκη Σκληρού Τύπου Peli 1200 με αφρώδες εσωτερικό| www.lightgear.gr

Οι θήκες σκληρού τύπου προστατεύουν πολύ αποτελεσματικά τον εξοπλισμό και τις συσκευές σας αλλά δεν είναι τόσο εύχρηστες όσο οι υπόλοιπες θήκες. Είναι πολύ καλές για τη μεταφορά του εξοπλισμού όχι όμως και για την ταυτόχρονη χρήση του.

 


 

4. Μερικές απλές συμβουλές

4.1 Κρατήστε τις συσκευές στη σκιά

Πολλές συσκευές μπορεί να πάθουν ζημιά αν αφεθούν για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο. Ειδικά οι μπαταρίες των συσκευών χάνουν πάρα πολύ την αντοχή τους αν υπερθερμανθούν.

4.2 Τι πρέπει να κάνετε αν βραχεί μια συσκευή

Μην προσπαθήσετε να θέσετε σε λειτουργία μια συσκευή που μόλις έχει βραχεί γιατί μπορεί να της προκαλέσετε βραχυκύκλωμα και μόνιμη βλάβη. Σκουπίστε τη γρήγορα και "θάψτε" τη σε ένα μπολ με ρύζι. Το ρύζι θα απορροφήσει γρήγορα την υγρασία από το εσωτερικό της συσκευής και είναι πολύ πιθανό η συσκευή σας να ξαναλειτουργήσει.

Αμέσως μετά προχωρήστε σε backup των δεδομένων της συσκευής γιατί η οξείδωση των μεταλλικών μερών εσωτερικά έχει ήδη ξεκινήσει και ίσως κάποια στιγμή η λειτουργία της συσκευής να σταματήσει πάλι.

4.3 Αν μπει άμμος ή σκόνη εσωτερικά

Χρησιμοποιήστε κάποιο σύστημα πεπιεσμένου αέρα για να "φυσήξετε" τη συσκευή και να αφαιρέσετε τους κόκκους της άμμου και τη σκόνη. Στην αγορά υπάρχουν σπρέυ πεπιεσμένου αέρα για τέτοιες περιπτώσεις (π.χ. για τον καθαρισμό πληκτρολογίων).

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον παρακαλούμε πολύ κοινοποιήστε το στους φίλους σας στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+, γιατί είναι πολύ πιθανό κάποιος από τους φίλους ή τις φίλες σας να βρει χρήσιμες τις παραπάνω πληροφορίες.

Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Αφήστε Σχόλιο