Τι είναι το coasteering

Τώρα που έχει καλοκαιριάσει για τα καλά, ας αφήσουμε για λίγο τα βουνά και τις κορυφές και ας κατηφορίσουμε στις παραλίες και στα βράχια όπου σκάει το κύμα. Το coasteering είναι μια μορφή παραθαλάσσιας πεζοπορίας. Είναι όλα αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε τόσα χρόνια από παιδιά δίπλα στη θάλασσα, απλά με μια ονομασία λίγο πιο "ψαρωτική". Δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε καθόλου με την ονομασία, αλλά με την ουσία.

Το coasteering είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων που γίνονται σε σημεία που σκάει το κύμα: βουτιές, σκαρφάλωμα στα βράχια και μετά βουτιά, πεζοπορία μέχρι τη δίπλα παραλία, κατάβαση από ένα μονοπάτι στη θάλασσα κ.λπ. Αυτό που μπορεί να προσφέρει το coasteering είναι να σας οργανώσει λίγο καλύτερα μια εκδρομή στη θάλασσα ώστε να γίνει περισσότερο απολαυστική και παιχνιδιάρικη.

Υπάρχουν εταιρίες και ιδιώτες που αναλαμβάνουν να σας οδηγήσουν σε όμορφα παραθαλάσσια μονοπάτια και βουτιές από ψηλά βράχια. Το πλεονέκτημα που προσφέρουν οι επαγγελματίες του coasteering είναι ότι θα σας διαθέσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και παρέχουν μια ασφάλεια στη διαδρομή γιατί γνωρίζουν καλά το μέρος.

Το coasteering όμως είναι κάτι που μπορείτε να οργανώσετε και μόνοι σας και το πιο πιθανό είναι ότι το έχετε ήδη κάνει αμέτρητες φορές μέχρι τώρα χωρίς να το γνωρίζετε.

1. Προετοιμασία
Η πρώτη κίνηση είναι να ψάξετε στο Google Maps ή στους χάρτες σας για όμορφες παραθαλάσσιες διαδρομές. Θυμηθείτε ποιά παραλία σας είχε ενθουσιάσει τελευταία και ψάξτε να τη βρείτε στο χάρτη. Ρωτήστε επίσης φίλους και γνωστούς αν έχουν κάποια καλή παραλία να σας προτείνουν που αξίζει να την εξερευνήσετε λίγο παραπάνω.

Αφού εντοπίσετε την παραλία, ψάξτε στο χάρτη για γειτονικά μονοπάτια που κατεβαίνουν από το βουνό ή που έχουν κατεύθυνση παράλληλα προς την ακτή. Υπολογίστε την απόσταση και το χρόνο που χρειάζεται κάθε μονοπάτι, λαμβάνοντας υπόψη τις ισοϋψείς και όλες τις πληροφορίες του χάρτη. Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο μας για τον υπολογισμό του χρόνου μιας πεζοπορικής διαδρομής. Εντοπίστε 2-3 διαδρομές και επιλέξτε μαζί με την παρέα σας την πιο ενδιαφέρουσα.

Το ιδανικό είναι να ρίξετε μια ματιά και στο ναυτικό χάρτη της περιοχής, αν υπάρχει διαθέσιμος. Αυτός θα σας αποκαλύψει τα βάθη, τα νησάκια και τις ξέρες, τα σπήλαια στην ακτή και άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που μπορεί να απουσιάζουν από έναν συνηθισμένο χάρτη.

Επιλέξτε παραλίες που στις οποίες καταλήγει κάποιο μονοπάτι, παραλίες με κάποιο νησάκι όπου μπορείτε να κολυμπήσετε, βράχια με σπηλιές για εξερεύνηση και βουτιές κ.α. Σε παραλίες που κατεβαίνει ασφαλτόδρομος, συνήθως υπάρχει περισσότερος κόσμος και συνωστισμός και πρέπει να προσέχετε λίγο παραπάνω (ειδικά όταν κάνετε βουτιά και υπάρχει κόσμος από κάτω).

Ίσως αξίζει να κάνετε μια μικρή παράκαμψη για να επισκεφτείτε έναν αρχαιολογικό χώρο, ένα παλιό ορυχείο, ένα τοπικό μουσείο, ένα φάρο ή κάποιο άλλο σημείο ενδιαφέροντος. Αυτό θα κάνει την εκδρομή σας πιο ενδιαφέρουσα, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στην παρέα.

Μονοπάτι δίπλα στη θάλασσα δίπλα στα εγκαταλελλειμμένα μεταλλεία της Σερίφου | www.lightgear.gr Μονοπάτι δίπλα στη θάλασσα δίπλα στα εγκαταλελλειμμένα μεταλλεία της Σερίφου | www.lightgear.gr

2. Εξοπλισμός
Δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος εξοπλισμός για μια παραθαλάσσια πεζοπορία εκτός και αν πρόκειται να ακολουθήσετε κάποια διαδρομή που έχει επικινδυνότητα. Ένα αδιάβροχο σακίδιο, το μαγιό σας, ένα παγούρι με νερό, αντηλιακό, καπέλο και μια πετσέτα μπορεί να είναι αρκετά για να περπατήσετε πάνω σε όμορφα παραθαλάσσια μονοπάτια. Επειδή είναι σίγουρο ότι θα βραχείτε επιλέξτε παπούτσια που δεν γλυστράνε και δεν σας πειράζει αν βραχούν.

Αν το νερό είναι πολύ κρύο, ίσως χρειάζεται να έχετε μαζί σας στολή νεοπρενίου, αλλά τώρα που είναι καλοκαίρι αυτό είναι μάλλον απίθανο. Αν η διαδρομή είναι μεγάλη, αν υπολογίζετε να κολυμπήσετε αρκετά, να κάνετε βουτιές από ψηλά ή να εξερευνήσετε σπηλιές, ένα σωσίβιο και ένα κράνος είναι απαραίτητα. Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα, τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης και κούρασης.

Τέλος, φροντίστε να προστατέψετε τον εξοπλισμό σας είτε μέσα σε ένα αδιάβροχο σακίδιο, είτε μέσα σε αδιάβροχες θήκες που θα βάλετε μέσα σε ένα κανονικό σακίδιο. Είναι προτιμότερο το αδιάβροχο σακίδιο γιατί έχει μεγαλύτερη αντοχή στο θαλασσινό νερό. Ένα συνηθισμένο σακίδιο έχει συνήθως μεταλλικά μέρη που μπορεί να σκουριάσουν (π.χ. φερμουάρ).

3. Φύγαμε!
Μαζέψτε την παρέα σας, εξοπλιστείτε όπως πρέπει και απολαύστε μια όμορφη βόλτα δίπλα στη θάλασσα!


 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον παρακαλούμε πολύ κοινοποιήστε το στους φίλους σας στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+, γιατί είναι πολύ πιθανό κάποιος από τους φίλους ή τις φίλες σας να βρει χρήσιμες τις παραπάνω πληροφορίες.

Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.

Αφήστε Σχόλιο