Τα σεντόνια υπνόσακων (liners) σίγουρα δεν είναι απαραίτητα για να απολαύσετε τον ύπνο σε έναν υπνόσακο ή να περάσετε καλά στην εκδρομή σας. Έχουν όμως μερικά χαρακτηριστικά που μπορεί να αποδειχτούν αρκετά χρήσιμα σε ταξιδιώτες και σε φίλους της κατασκήνωσης που χρησιμοποιούν τον υπνόσακο τους αρκετές μέρες το χρόνο. Εκτός του ότι προστατεύουν τον πολύτιμο υπνόσακό σας και επιβραδύνουν τη φθορά του, ταυτόχρονα αυξάνουν λίγο τη θερμοκρασία άνεσης του υπνόσακου. Το αποτέλεσμα είναι ότι με ένα σεντόνι υπνόσακου θα κοιμηθείτε λίγο πιο ζεστά απ'ότι αν δεν το είχατε. Τα σεντόνια υπνόσακων (liners) υπάρχουν σε 2 τύπους, που καθορίζονται από το σχήμα τους.

1. Ορθογώνιο σχήμα

Τα σεντόνια υπνόσακου που έχουν ορθογώνιο σχήμα είναι κατάλληλα για υπνόσακους αντίστοιχου σχήματος. Επίσης, είναι κατάλληλα για ταξιδιώτες που διαμένουν συχνά σε ξενοδοχεία και δεν εμπιστεύονται την καθαριότητα των σεντονιών του ξενοδοχείου. Είναι ελάχιστα πιο βαριά από τα σεντόνια που έχουν σχήμα μούμιας.

Ορθογώνιο Σεντόνι Υπνόσακου | www.lightgear.gr

Ορθογώνιο Σεντόνι Υπνόσακου | www.lightgear.gr

2. Σχήμα μούμιας

Τα σεντόνια υπνόσακου σε σχήμα μούμιας είναι λίγο πιο ελαφριά από τα ορθογώνια και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ταιριάζουν στους υπνόσακους αντίστοιχου σχήματος. Ενδείκνυνται σε περιπτώσεις που το συνολικό βάρος του εξοπλισμού δεν πρέπει να ξεπεράσει κάποιο αυστηρό όριο. Υπάρχουν φορές που ακόμα και λίγα γραμμάρια λιγότερο είναι σημαντικά. Τα σεντόνια σε σχήμα μούμιας είναι πιο στενά στα πόδια με αποτέλεσμα να αφήνουν λιγότερο χώρο κινήσεων.

Σεντόνι Υπνόσακου Σε Σχήμα Μούμιας | www.lightgear.gr

Σεντόνι Υπνόσακου Σε Σχήμα Μούμιας | www.lightgear.gr

3. Υλικά κατασκευής

Τα σεντόνια υπνόσακου (liners) συνήθως τα βρίσκει κανείς σε 3 τύπους ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους:

3.1 Βαμβακερά

Τα σεντόνια υπνόσακου από 100% βαμβάκι είναι τα πιο ανθεκτικά, αλλά αγαπούν πολύ την υγρασία και δε στεγνώνουν εύκολα. Επίσης, είναι λίγο πιο βαριά από τα συνθετικά. Υπολογίστε περίπου 3-5°C αύξηση θερμοκρασίας.

3.2 Συνθετικά (polycotton)

Τα συνθετικά σεντόνια υπνόσακου περιέχουν 30-40% βαμβάκι και 60-70% πολυεστέρα. Είναι λίγο πιο ελαφριά από τα βαμβακερά, στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα και συνήθως είναι λίγο πιο οικονομικά. Εξαιτίας του πολυεστέρα, δεν απορροφούν την υγρασία αλλά έχουν την τάση να την απομακρύνουν προς τα έξω. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιβάλλοντα με υψηλή υγρασία ή κοντά στο νερό. Υπολογίστε περίπου 3-5°C αύξηση θερμοκρασίας.

3.3 Fleece

Τα σεντόνια υπνόσακου με υλικό fleece είναι πολύ ζεστά και απαλά και αυξάνουν κατά πολύ τις μονωτικές ιδιότητες του υπνόσακου. Όπως και τα συνθετικά, δεν απορροφούν την υγρασία αλλά έχουν την τάση να την απομακρύνουν προς τα έξω, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μέρη με υψηλή υγρασία ή κοντά στο νερό. Μπορεί να πει κανείς ότι αυξάνουν κατά 1 εποχή την θερμική απόδοση του υπνόσακου: ένας υπνόσακος 2 εποχών γίνεται 3 εποχών με ένα σεντόνι fleece. Υπολογίστε περίπου 5-10°C αύξηση θερμοκρασίας.

[caption id="attachment_3727" align="aligncenter" width="400"]Σεντόνι Υπνόσακου Fleece | www.lightgear.gr Σεντόνι Υπνόσακου Fleece | www.lightgear.gr[/caption]

4. Χρήσεις και πλεονεκτήματα

Το βασικότερο πλεονέκτημα ενός σεντονιού υπνόσακου (liner) είναι ότι κρατάει τον υπνόσακο καθαρό. Το σεντόνι υπνόσακου παρεμβάλλεται ανάμεσα στο σώμα και τον υπνόσακο και τον προστατεύει από τον ιδρώτα και τις λιπαρές ουσίες που εκκρίνει το σώμα. Έτσι, μένει καθαρός και δεν χρειάζεται συχνό πλύσιμο, κάτι που τον φθείρει και μειώνει τη μονωτική του απόδοση. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο υπνόσακος σας παραμένει σε καλή κατάσταση και αυξάνεται σημαντικά η διάρκεια ζωής του. Ειδικά όταν πρόκειται για ακριβό ή αγαπημένο υπνόσακο, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Εκτός αυτού, είναι πολύ πιο εύκολο να πλυθεί ένα σεντόνι υπνόσακου παρά ένας υπνόσακος.

Το δεύτερο πλεονέκτημα ενός σεντονιού υπνόσακου είναι ότι προσφέρει επιπλέον ζεστασιά 3° έως 8° C, ανάλογα το υλικό του. Για παράδειγμα, ένα σεντόνι υπνόσακου fleece θα βελτιώσει πολύ τη μόνωση μέσα σε έναν υπνόσακο και θα ανεβάσει έως και 8° C τη θερμότητα στο εσωτερικό του. Έτσι, αν έχετε έναν καλοκαιρινό υπνόσακο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και το φθινόπωρο, μπορείτε να προσθέσετε ένα σεντόνι υπνόσακου για να τον κάνετε πιο ζεστό. Αντίθετα, τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, ένα σεντόνι υπνόσακου μπορεί να είναι αρκετό για να κοιμηθείτε άνετα το βράδυ.

Επίσης, ένα σεντόνι υπνόσακου μπορεί να είναι χρήσιμο σε ταξιδιώτες που διαμένουν συχνά σε ξενοδοχεία, μοτέλ ή hostel. Ειδικά σε μεγάλα ταξίδια, όπου η διαμονή μπορεί να μην είναι προκαθορισμένη για όλες τις μέρες, ένα σεντόνι υπνόσακου είναι χρήσιμο για τις περιπτώσεις που το κρεβάτι είναι αμφιβόλου καθαριότητας (βρώμικο, πιθανή ύπαρξη κοριών ή άλλων ζωυφίων, κ.λπ). Σε αρκετά hostel είναι σχεδόν επιβεβλημένο να έχετε μαζί σας ένα καθαρό σεντόνι.

Ρίξτε μια ματιά στη συλλογή σεντονιών υπνόσακου lightgear, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα αν το κοινοποιούσατε στους φίλους σας στο Facebook και στο Twitter . Ο λόγος είναι ότι κάποιος από τους φίλους σας ίσως βρει χρήσιμες και ενδιαφέρουσες τις παραπάνω πληροφορίες.

Εσείς χρησιμοποιείτε σεντόνι στον υπνόσακο σας;Ξεχάσαμε κάτι να αναφέρουμε;

Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.