Οι εκδρομές το φθινόπωρο και το χειμώνα είναι λίγο υποτιμημένες στην Ελλάδα, χώρα κατεξοχήν καλοκαιρινή. Συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν να μείνουν λίγο περισσότερο στο σπίτι, να βάλουν τα χαλιά, να δουν καμιά σειρά στην τηλεόραση και να χουχουλιάσουν. Σίγουρα, ο εξοπλισμός που απαιτείται για να ευχαριστηθεί κανείς μια φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη εκδρομή είναι περισσότερος και επομένως λίγο πιο ακριβός από αυτόν που χρειάζεται κανείς σε μια καλοκαιρινή εκδρομή, όπου συνήθως μια πετσέτα και ένα μαγιό είναι αρκετά. Παρόλα αυτά, η φύση (που "πάντα σε αποζημιώνει", όπως λέει μια σοφή φίλη) είναι υπέροχη και αυτές τις εποχές: έχει μια πληθώρα χρωμάτων που σε μαγεύει, ενώ δεν υπάρχει η πολυκοσμία του καλοκαιριού (εκτός από τα χειμερινά θέρετρα, όπως πχ Αράχωβα που γίνεται χαμός). Έτσι, λόγω μειωμένης ζήτησης καταλυμάτων το κόστος μπορεί να είναι τελικά αρκετά χαμηλότερο (ή ακόμα και μηδενικό αν επιλέξετε τη λύση μιας σκηνής camping). Μερικές συμβουλές λοιπόν για τέτοιου είδους εκδρομές είναι πάντα χρήσιμες.

1. Ντυθείτε σε στρώματα (layers)

Όπως έχουμε ξαναγράψει σε παλιότερο άρθρο είναι σημαντικό να εφαρμόζετε το ντύσιμο σε στρώματα (layers). Ο σωστός, λοιπόν, τρόπος ντυσίματος γίνεται σε 3 στρώματα, δηλαδή με 3 ρούχα (αναφερόμαστε πάντα στον κορμό και όχι στα πόδια). Είναι αποδεδειγμένα ο καλύτερος τρόπος ντυσίματος που εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση σε εκδρομές στη φύση. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του τρόπου είναι ότι δίνει τη δυνατότητα για γρήγορες προσαρμογές ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και την ένταση της δραστηριότητας. Έτσι παραμένετε ζεστοί και αποφεύγετε την εφίδρωση που μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία.

2. Αποφύγετε τα βαμβακερά ρούχα 

Το βαμβάκι είναι υδρόφιλο και απορροφά την υγρασία κάτι που δεν το θέλουμε σε μια πεζοπορία. Εκτός αυτού, παίρνει χρόνο να στεγνώσει. Τα σύγχρονα ρούχα πεζοπορίας είναι διαπνέοντα και υδρόφοβα, δηλαδή έχουν την τάση να διώχνουν την υγρασία από πάνω τους. Φυσικά, αν η δραστηριότητα είναι πολύ έντονη ή ιδρώνετε γενικά πολύ μην περιμένετε θαύματα: οποιοδήποτε ρούχο θα μουσκέψει. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία φροντίστε να έχετε πάντα μια αλλαξιά μαζί σας.

3. Καλύψτε το γυμνό δέρμα

Οκ, αυτό είναι προφανές. Καλύψτε χέρια, αυτιά, λαιμό, πόδια κλπ ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τον κρύο αέρα και να παραμένουν ζεστά. Μην επιλέγετε σφιχτά προϊόντα πάνω σας τα οποία μπορεί να μειώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις. Ο ρουχισμός θα πρέπει να είναι άνετος, χωρίς να σφίγγει το κορμί πουθενά. Αν κρυώνετε εύκολα δοκιμάστε να έχετε μαζί σας 1-2  θερμαντικά μιας χρήσεως τα οποία είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά φιλικά και μπορεί να σας ζεστάνουν ευχάριστα. Πολύ πρακτικές είναι επίσης και οι μπαντάνες λαιμού (μαντήλια λαιμού, λαιμουδιέρες) που καλύπτουν και ζεσταίνουν το λαιμό ο οποίος πολύ συχνά ξεχνιέται εκτεθειμένος στο κρύο.

4. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε γκέτες

Οι γκέτες είναι λίγο σαν τα μπατόν πεζοπορίας. Αν δεν τις χρησιμοποιήσετε μια φορά δεν θα καταλάβετε τι χάνετε. Κατ'αρχήν προσθέτουν ζέστη στα πόδια σας και αδιαβροχοποιούν το κάτω μέρος του παντελονιού (που σχεδόν πάντα λερώνεται ή βρέχεται). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποτρέπουν την είσοδο νερού στα παπούτσια, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια πεζοπορία όταν βρέχει, όταν έχει λάσπες ή χιόνια ή όταν η διαδρομή είναι μέσα από δέντρα και θάμνους που είναι όλα βρεγμένα. Έτσι τα πόδια σας παραμένουν στεγνά καθ'όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας σας.

5. Έχετε έναν φακό μαζί σας

Παρόλο που μπορεί να εκδράμετε πρωινές ώρες, μια κακοκαιρία σε μια πεζοπορία μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ομίχλη, βροχή ή να αποκλίνετε λίγο από το χρονοδιάγραμμα και να σας προλάβει το σούρουπο. Για όλους αυτούς τους λόγους, καλό είναι να έχετε έναν αξιόπιστο φακό μαζί σας. Συστήνουμε να έχετε  φακό κεφαλής γιατί αφήνει τα χέρια ελεύθερα και είναι πολύ εύχρηστος. Επειδή οι φακοί λειτουργούν με μπαταρίες και στις μπαταρίες δεν αρέσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, είναι καλύτερα να έχετε το φακό ή τις μπαταρίες σε σημείο που να μην έχει πολύ κρύο (πχ σε μια εσωτερική τσέπη του μπουφάν σας).

Σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορεί να κουβαλήσει κανείς σε μια χειμερινή εκδρομή. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι ιδιαίτερο; Θα χαρούμε πολύ να δούμε τα σχόλιά σας παρακάτω.