Χειμερινό camping

Με το που διαβάζεις τον τίτλο θες να πας να ανοίξεις τη θέρμανση ή να ρίξεις κανά ζακετάκι πάνω σου... Οι δύο λέξεις κάπως δεν ταιριάζουν, κάτι λάθος έχει γίνει. Πραγματικά, το χειμερινό camping δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα, γεγονός καθόλου παράξενο, αν αναλογιστεί κανείς το κλίμα και τη μορφολογία της χώρας μας που ενθαρρύνει τις καλοκαιρινές εξορμήσεις.

Όντως, το camping κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα και πολύς κόσμος το επιλέγει, είτε αυτό είναι οργανωμένο είτε ελεύθερο. Αν δεν υπήρχε και η απαγόρευση του ελεύθερου camping, με το εξωφρενικό πρόστιμο των 300€, πολύ περισσότερος κόσμος θα επέλεγε το camping για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Παρόλες τις αδιαμφισβήτητες όμως ομορφιές του καλοκαιρινού camping, αξίζει να δούμε λίγο τις κρυμμένες ομορφιές αλλά και δυσκολίες του χειμερινού camping.

Τι σημαίνει χειμερινό camping;

Ένας γενικός ορισμός για το χειμερινό camping είναι όταν αυτό γίνεται σε θερμοκρασίες κάτω από 10°C βαθμούς και υπάρχει υγρασία ή/και δυνατός αέρας. Οι συνθήκες αυτές είναι από μόνες τους αποτρεπτικές για τον περισσότερο κόσμο που δεν έχει συνηθίσει να αποδέχεται το κρύο ή τις δύσκολες καιρικές συνθήκες ως κάτι ευχάριστο στις διακοπές του.

Το χειμώνα μπορεί να βρει κανείς την πιο τέλεια θέση για τη σκηνή του | www.lightgear.gr Το χειμώνα μπορεί να βρει κανείς την πιο τέλεια θέση για τη σκηνή του | www.lightgear.gr


Μειονεκτήματα χειμερινού camping

 1. Κρύο, κρύο και πάλι κρύο.
 2. Άσχημες καιρικές συνθήκες μπορεί να σας εγκλωβίσουν στη σκηνή για πολλές ώρες.
 3. Τα καλοκαιρινά είδη camping δεν είναι κατάλληλα για τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Χρειάζεται επομένως διαφορετικός εξοπλισμός για να περάσετε ευχάριστα αλλά και με ασφάλεια στην εκδρομή σας.
 4. Ο χειμερινός εξοπλισμός είναι γενικότερα πιο ακριβός από τον συνήθη καλοκαιρινό εξοπλισμό camping. Για παράδειγμα, οι χειμερινοί υπνόσακοι περιέχουν περισσότερο μονωτικό υλικό ενώ οι χειμερινές σκηνές έχουν υψηλότερη αδιαβροχοποίηση, χαρακτηριστικά που ανεβάζουν το κόστος.
 5. Η μέρα έχει μικρότερη διάρκεια και η νύχτα είναι μεγαλύτερη. Επομένως έχετε στη διάθεση σας λιγότερο χρόνο για βόλτες και πεζοπορίες και περισσότερο χρόνο μέσα στη σκηνή.
 6. Σε περίπτωση που οι συνθήκες χειροτερέψουν (π.χ. βρέξει πολύ ή χιονίσει) είναι πιο δύσκολη η μετακίνηση αλλά και ο προσανατολισμός σας. Ειδικά αν χιονίσει, είναι εύκολο να χαθεί το μονοπάτι και να αποπροσανατολιστείτε.
 7. Αν ο εξοπλισμός σας δεν είναι καλός ή δεν έχετε εμπειρία απέναντι σε άσχημες καιρικές συνθήκες, είναι εύκολο να βραχείτε και να αρχίσετε να κρυώνετε.
 8. Βρεγμένα ή ιδρωμένα ρούχα δεν στεγνώνουν εύκολα το χειμώνα. Αποφύγετε τα βαμβακερά ρούχα που είναι υδρόφιλα και θέλουν πολύ χρόνο για να στεγνώσουν.


Πλεονεκτήματα χειμερινού camping

 1. Δεν υπάρχει συνωστισμός, θα βρείτε να στήσετε τη σκηνή σας εκεί που θέλετε και θα παρκάρετε το αυτοκίνητό σας εύκολα.
 2. Η ποιότητα εξυπηρέτησης στα χωριά είναι πολύ πιο ζεστή και ανθρώπινη σε περιόδους off-season. Είναι γνωστό ότι η πολυκοσμία του καλοκαιριού ρίχνει την ποιότητα του service προκειμένου να εξυπηρετηθούν πάρα πολλά άτομα.
 3. Εσείς και μόνο εσείς θα έχετε την καλύτερη θέση για τη σκηνή σας. Διαβάστε εδώ μερικές ιδέες για το που να στήσετε τη σκηνή σας το χειμώνα.
 4. Δεν χρειάζεται να ψάχνετε γύρω γύρω για να στήσετε κάτω από σκιά, αλλά το αντίθετο. Προτιμήστε ένα ηλιόλουστο μέρος που θα ζεσταίνει τη σκηνή όλη τη μέρα, αν φυσικά έχει ήλιο.
 5. Μπορείτε να κάνετε ελεύθερο camping στην πιο τέλεια τοποθεσία της αρεσκείας σας και να αποφύγετε τη συμβατική και χιλιοπατημένη τοποθεσία ενός οργανωμένου camping. Τα περισσότερα οργανωμένα camping είναι κλειστά το χειμώνα, ενώ η αστυνομία δεν κυνηγάει τους κατασκηνωτές το χειμώνα.
 6. Υπάρχει περισσότερη ησυχία και ηρεμία κατασκηνώνοντας το χειμώνα. Ένα απλό διήμερο στο βουνό μπορεί να "γεμίσει" τις μπαταρίες σας για όλη την εβδομάδα.
 7. Είναι απίθανο να συναντήσετε κουνούπια και έντομα. Γενικά όλα τα έντομα είναι πολύ λιγότερα το χειμώνα.
 8. Η θέα ενός βουνού ή ενός δάσους το χειμώνα είναι συνήθως πιο μεγάλη και τελείως διαφορετική από το καλοκαίρι. Τα φύλλα έχουν πέσει και η ορατότητα ανάμεσα από τα δέντρα είναι μεγαλύτερη.


Πώς να ξεκινήσω;

Αρχικά, δοκιμάστε μια φορά με φίλους που έχουν παρόμοια εμπειρία για να δείτε αν σας αρέσει. Μην τρέξετε να αγοράσετε ακριβό εξοπλισμό και σας ξεμείνει στην ντουλάπα για τα επόμενα χρόνια.

Ξεκινήστε πηγαίνοντας camping το φθινόπωρο ή την άνοιξη και αποφύγετε για αρχή το βαρύ κρύο του χειμώνα. Ο καιρός θα είναι αρκετά κρύος, αλλά όχι τόσο όσο το χειμώνα. Επιπλέον, η μέρα δεν έχει μικρύνει τόσο πολύ και υπάρχει ακόμα φως μέχρι αργά το απόγευμα, ώστε να μπορείτε να απασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες. Όλα αυτά κάνουν την εισαγωγή σας στο χειμερινό camping πιο ήπια και πιο ευχάριστη.

Επίσης, στην αρχή καλύτερα να στήσετε τη σκηνή σας κοντά στον πολιτισμό. Για παράδειγμα, κατασκηνώστε δίπλα από ένα καταφύγιο ή στα όρια του πλησιέστερου χωριού, ώστε να μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια ή να τα μαζέψετε και να φύγετε αν κάτι δεν πάει καλά. Αν στήσετε τη σκηνή σας δίπλα από ένα καταφύγιο μπορείτε να αξιοποιήσετε κάποιες από τις παροχές του καταφυγίου (π.χ. τουαλέτα, φαγητό) και να κάνετε τη διαμονή σας πιο εύκολη, τουλάχιστον για τις πρώτες δοκιμαστικές εξορμήσεις σας.

Όταν αποφασίσετε να κάνετε τελικά χειμερινό camping, θα έχετε ήδη διαμορφώσει μια εικόνα για το τι πρέπει να κάνετε και τι εξοπλισμό camping πρέπει να έχετε μαζί σας. Έτσι, θα αντιμετωπίσετε πολύ λιγότερα απρόοπτα και οι πιθανότητες επιτυχίας της εκδρομής σας θα είναι πολύ περισσότερες.


Επίλογος

Με βάση τα παραπάνω αξίζει σίγουρα να δοκιμάσει κανείς να στήσει τη σκηνή του το χειμώνα στο βουνό ή στη θάλασσα. Ειδικά για τους χειμερινούς κολυμβητές η επιλογή μιας παραθαλάσσιας τοποθεσίας προσφέρει πολλές χαρές. Η κατασκήνωση το χειμώνα μπορεί να εμπεριέχει μερικές δυσκολίες παραπάνω, όμως με λίγη προετοιμασία είναι σίγουρο ότι θα την απολαύσετε το ίδιο ή και περισσότερο από το καλοκαίρι.

Αφήστε Σχόλιο