
OUR BLOG
Μερικές συμβουλές από εσάς προς εσάς!
Δημοσιεύτηκε στις: 10/10/2021Είναι στο DNA μας να χαιρόμαστε και να ηρεμούμε σε ένα δάσος, σε μια λίμνη, πάνω σε ένα βράχο θαυμάζοντας τη θέα των γύρω βουνών ή χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα σε μια όμορφη παραλία. Η πεζοπορία και το κάμπινγκ είναι εξαιρετικοί τρόποι για να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη που αυτή μας προσφέρει. Ανάλογα με τα γούστα του καθενός, μπορεί κάποιος να θέλει μια μεγάλη και μακρινή εκδρομή ενώ κάποιος άλλος μπορεί να προτιμάει μια μικρή διήμερη εκδρομή σε ένα κοντινό προορισμό. Η ουσία είναι ότι όλοι μας έχουμε ανάγκη την επαφή με τη φύση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η ανάγκη αυτή διογκώθηκε και τη νιώσαμε όλοι μας περισσότερο κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του covid. Αρκετός κόσμος που δεν είχε πολλή εμπειρία με την πεζοπορία και το κάμπινγκ "πήρε" τα βουνά για να ξεσκάσει. Συζητώντας, όμως, με πολλούς φίλους και πελάτες που έρχονται στο κατάστημα μας (έχουμε μετακομίσει σε νέα διεύθυνση, το έχετε προσέξει;) διαπιστώσαμε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο να γράψουμε ένα μικρό άρθρο με το τι να ΜΗΝ κάνετε στο camping ή σε μια εκδρομή στο βουνό. Οι περισσότερες, επομένως, από τις παρακάτω συμβουλές ουσιαστικά προέρχονται από εσάς, όχι από εμάς. Ξεκινάμε:
1. Ποτέ camping μόνος, πάντα με παρέα
Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες με διάφορα απρόοπτα που έχουν συμβεί ή παραλίγο να συμβούν σε φίλους που προτίμησαν να ξεσκάσουν μόνοι τους με μια σκηνή στο βουνό. Από δυσκολίες με το αυτοκίνητο που χρειάζονταν βοήθεια, μέχρι μικροατυχήματα που δυσκόλεψαν την επιστροφή σε ασφαλές μέρος. Εκτός από τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν, μπορεί απλά και 2-3 θόρυβοι του δάσους το βράδυ να φοβίσουν ακόμα και έναν πεπειραμένο "καμπίστα". Όπως λέει και κάποιος σοφός (μας ξεφεύγει ποιος): "Ακόμα και οι μεγαλύτεροι φόβοι απαλύνονται αν τους προσθέσεις σε μια ιστορία ή αν τους διηγηθείς σε κάποιον". Επομένως, καλύτερα με παρέα παρά μόνος.
2. Μην κατασκηνώσετε ακριβώς δίπλα σε ποτάμι ή λίμνη
Η φύση ζωντανεύει το βράδυ εκεί που υπάρχει πόσιμο νερό. Ειδικά σε μέρη που υπάρχουν άνθρωποι την ημέρα, πολλά ζώα περιμένουν το βράδυ για να ξεδιψάσουν ή να κυνηγήσουν. Επειδή εσείς μέσα στη σκηνούλα σας θέλετε ακριβώς το αντίθετο, να πέσετε ξεροί να κοιμηθείτε, καλύτερα να μην κατασκηνώσετε δίπλα σε τέτοια μέρη. Προτιμήστε λίγο πιο απόμερα και πιο ψηλά όπου πιθανότατα θα είναι πιο ήσυχα.
3. Μην σκέφτεστε 100 ώρες τι εξοπλισμό θα πάρετε
Αλλά ακόμα και αν το κάνετε αυτό σπίτι, σταματήστε να σκέφτεστε τον εξοπλισμό σας μόλις φτάσετε στον προορισμό σας. Μην αναρωτιέστε συνέχεια αν η σκηνή είναι καλή, αν τα μπατόν θα αντέξουν, αν οι μπαταρίες είναι οκ, αν πιάνει το 3G, πόσα βήματα έχει γράψει το fitness tracker μέχρι τώρα, αν έπρεπε να πάρετε και τη σφεντόνα μαζί και ένα σωρό άλλα τέτοια. Η βελτιστοποίηση του εξοπλισμού είναι περισσότερο κατάλληλη για τους επαγγελματίες όχι για τους πεζοπόρους και φυσιολάτρες που θέλουν απλά να απολαύσουν 2-3 μέρες στη φύση και αφήσουν το μυαλό τους να χαλαρώσει.
4. Μην πληγώνετε τα δέντρα επειδή έτσι σας βολεύει
Έχουμε δει και ακούσει ιστορίες για κόσμο που κόβει κλαδιά για να βολέψει τις αιώρες του και για κόσμο που κόβει αιωνόβιους κέδρους σε περιοχές Natura για να βολέψει τη σκηνή του επειδή την αγόρασε ψηλή και δεν χωράει κάτω από τον κέδρο. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε τον υπεραιωνόβιο κέδρο για να βολέψουμε την σκηνή 6 ατόμων που μόλις αγοράσαμε. Ούτε επίσης να καρφώνουμε καρφιά επάνω στα δέντρα για να κρεμάσουμε διάφορες σακούλες με πράγματα.
5. Μην φτιάχνετε τσαντίρι γύρω από τη σκηνή σας
Πολλές φορές βλέπουμε γύρω από σκηνές κάμπινγκ να υπάρχουν απλωμένα ρούχα, κρεμασμένα παγούρια, κατσαρόλες τριγύρω, καρέκλες, αιώρες, τραπέζια, καφάσια από το διπλανό χωριό, σακούλες κρεμασμένες και ένα σωρό άλλα. Μια μίνι κατάληψη χώρου δηλαδή, δυσανάλογα μεγάλη για τα άτομα που διαμένουν εκεί. Οκ, είναι κατανοητό ότι κάπου πρέπει να βολευτούν όλα αυτά. Παν μέτρον άριστον. Απλωθείτε όσο χρειάζεται και όχι όσο σας παίρνει. Όσο πιο μεγάλη η παρέα τόσο πιο δύσκολο είναι.
6. Σταματήστε τις αυτοσχέδιες κατασκευές και τα χόμπι ανθρώπου Νεάντερταλ
Ωραία είναι να φτιάξεις ένα τραπεζάκι από καλάμια και σκοινί στο camping. Ή ένα κάθισμα από κορμούς και κλαδιά. Ή μια πρόχειρη λύση σκίασης με μεγάλα κλαδιά και φύλλα. Το πρόβλημα είναι τι γίνονται αυτά όταν φεύγεις από το camping. Τα παίρνεις μαζί σου; Κάθεσαι να τα διαλύσεις, να πετάξεις τα ξύλα πάλι στο δάσος και να μαζέψεις το σκοινί; Το πιθανότερο είναι πως όχι, γιατί κανένας δεν θέλει να χαλάσει μια δημιουργία του, όλοι θέλουν να τη δουν να αντέχει στο χρόνο. Έτσι μένουν στα camping διάφορες αυτοσχέδιες κατασκευές που καταλήγουν τελικά να είναι σκουπίδια. Το τελευταίο που έχουμε δει είναι ένας ξυλόφουρνος από λάσπη και ξύλα, μισογκρεμισμένος, κρίμα που δεν τον φωτογραφίσαμε.
7. Μην φορέσετε τα καινούρια σας παπούτσια κατευθείαν σε μια πεζοπορία
Αποφύγετε να πάρετε τα ολοκαίνουρια παπούτσια σας σε πεζοπορία χωρίς να τα έχετε χρησιμοποιήσει πρώτα. Θα σας χτυπήσουν και θα κάνουν την πεζοπορία ανυπόφορη. Φροντίστε να περπατήσετε με αυτά 5-10 χλμ στην πόλη ή σε ένα γειτονικό λόφο.
8. Μην υποτιμήσετε την ποσότητα νερού που χρειάζεστε
Είχαμε γράψει παλιότερα πόσο νερό πρέπει να υπολογίζετε σε μια πεζοπορία. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Η έλλειψη νερού είναι συχνό αίτιο ταλαιπωρίας και εκνευρισμού σε μια εκδρομή, αλλά και αίτιο μικροτραυματισμών που προέρχονται από κράμπες και αφυδάτωση. Δείτε στο χάρτη σας αν έχει πηγές και βρύσες εκεί που θα πάτε και αναχωρήστε προετοιμασμένοι. Αν θέλετε να αξιοποιήσετε και το νερό από ποτάμια και λίμνες πάρτε ένα φίλτρο νερού μαζί σας. Ζυγίζει λιγότερο από 100gr και δεν θα σας επιβαρύνει.
9. Μην κουβαλήσετε άπειρο εξοπλισμό ή ρούχα μαζί σας
Μια βαριά βαλίτσα ή ένα υπερφορτωμένο σακίδιο θα σας κουράσουν και θα σας κάνουν δυσκίνητους. Φροντίστε να πάρετε αυτά που πραγματικά θα χρειαστείτε μαζί σας (ίσως και 1-2 έξτρα για τυχόν απρόοπτα) και επικεντρωθείτε περισσότερο στην εμπειρία του ταξιδιού παρά στον εξοπλισμό του. Μόλις επιστρέψετε από μια εκδρομή σημειώστε ποια πράγματα δεν χρησιμοποιήσατε. Στην επόμενη εκδρομή ΜΗΝ πάρετε αυτά που δεν χρησιμοποιήσατε στην προηγούμενη. Επαναλάβετε μερικές φορές και θα καταλήξετε στον προσωπικό σας βέλτιστο εξοπλισμό εκδρομής. Σας προτείνουμε επίσης να διαβάσετε και τη σειρά άρθρων μας "Οι 7 αρχές του σωστού πεζοπόρου". Είναι αναγκαία η προστασία της φύσης και του χώρου κατασκήνωσης και ο σεβασμός προς τον επόμενο κατασκηνωτή ή πεζοπόρο.
Αφήστε Σχόλιο